Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 172 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Πα04262024

Last updateΠα, 26 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Σε εξέλιξη το κύμα καύσωνα στην Ελλάδα - Πρόγνωση καιρού έως και τέλος Ιουλίου + Τάση για το 1ο δεκαήμερο Αυγούστου 2015

Σε εξέλιξη το κύμα καύσωνα στην Ελλάδα - Πρόγνωση καιρού έως και τέλος Ιουλίου + Τάση για το 1ο δεκαήμερο Αυγούστου 2015

hot-weather
 
Κύμα καύσωνα πλήττει το τελευταίο 24 ώρες ένα μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής βόρειας και κεντρικής Ελλάδας το οποίο θα παραμείνει έως και τη Παρασκευή. Σταδιακά μέσα στο Σαββατοκύριακο , οι υψηλές θερμοκρασίες θα αρχίσουν να υποχωρούν από βορρά προς νότο.
Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση:
gfs-500hpa-29-07-2015

Το συμπαγές πεδίο των υψηλών πιέσεων στη μέση τροπόσφαιρα , όπως συνηθίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες , δεν αφήνει περιθώρια κατάβασης αυλώνων στη περιοχή των Βαλκανίων,  με αποτέλεσμα να βιώνουμε το συνηθισμένο καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες ή και το μελτέμι εναλλάξ. Αυτή η ισχυρή ζώνη πρόκειται να διατηρηθεί με την δημιουργία ενός επιφανειακού αντικυκλώνα στη βόρεια Ευρώπη εμποδίζοντας ακόμα περισσότερο οποιαδήποτε περίπτωση διείσδυσης καιρικής διαταραχής.
Το κύμα καύσωνα πρόκειται να επηρεάσει αρκετές περιοχές της χώρας μας με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 41 , ίσως και τους 42 βαθμούς Κελσίου στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Παρ'όλα αυτά το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η αυξημένη αίσθηση δυσφορίας τόσο την ημέρα , όσο και τη νύχτα.
 
gfs-500hPa-03-08-2015

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στη χώρα μας και τις επόμενες ημέρες , έως και το τέλος του Ιουλίου , ενώ ο Αύγουστος δείχνει να επαναφέρει με περισσότερη ένταση το μελτέμι στο Αιγαίο με άμεση επιρροή τις ανατολικές και νότιες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές , ρίχνοντας παράλληλα και τη θερμοκρασία τουλάχιστον στην ανατολική και νότια Ελλάδα.
Οπως βλέπετε και στον παραπάνω χάρτη , η προέκταση των υψηλών πιέσεων στα βόρεια Βαλκάνια και κατ'επέκταση στη βόρεια Ευρώπη , αλλά παράλληλα και η δημιουργία ενός επιφανειακού αντικυκλώνα στο ίδιο σημείο , καθιστά αδύνατη την οποιαδήποτε καιρική εισβολή στη περιοχή μας με αποτέλεσμα όλα τα βαρομετρικά συστήμα να "μπλοκάρονται" μεταξύ Κεντρικής Ευρώπης και Βαλκανίων. Ως εκ τούτου ο καλοκαιρινός καιρός θα παραμείνει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα για το 1ο δεκαήμερο του Αυγούστου , με μοναδική εξαίρεση τις σποραδικές καλοκαιρινές μπόρες στα ορεινά τμήματα της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας.
Παράλληλα η προέκταση του επιφανειακού αντικυκλώνα , θα επιφέρει μια νέα ενίσχυση του μελτεμιού (ετησίες) στο Αιγαίο φτάνοντας το 1ο πενθήμερο του Αυγούστου τα 6 με 7 μποφώρ , πιθανότατα με ριπές έως και 8 με 9 μποφώρ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο.
Ας δούμε αναλυτικά το καιρό μέχρι και το τέλος Ιουλίου:
 ellada-29-07-2015
*Τετάρτη 29/07/2015*
Καλοκαιρινός / ηλιόλουστος ο καιρός τη Τετάρτη 29 Ιουλίου σε όλη την Ελλάδα. Τις μεσημεριανές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις πάνω από τους ορεινούς όγκους στα ηπειρωτικά και ενδέχεται να σημειωθούν μπόρες μικρής διάρκειας.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις στο Αιγαίο με ένταση από 3 έως 4 Μποφώρ , ενώ από μεταβλητές διευθύνσεις στα υπόλοιπα τμήματα.
Ζέστη αρκετή θα κάνει με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 38 με 39 βαθμούς στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά , χωρίς να αποκλείεται και το 40άρι.
 
 
ellada-30-07-2015
*Πέμπτη 30/07/2015*
Ηλιόλουστος καιρός. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά τμήματα και θα σημειωθούν μεμονομένες καταιγίδες μικρής διάρκειας. Πιθανότητα και για χαλαζόπτωση στα ορεινά.
Οι άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις στο νότιο Αιγαίο , ενώ θα συνεχίσουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις σε κεντρικό και βόρειο Αιγαίο , όπως και στο Ιόνιο , με την ένταση τους να φτάνουν τα 5 Μποφώρ.
Η θερμοκρασία στα ύψη για μια ακόμα ημερα με το θερμόμετρο να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. 
 
 
ellada-31-07-2015
 
 
*Παρασκευή 31/07/2015*
 Ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα. Τις μεσημεριανές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες. Εκτεταμένες μπόρες με πιθανότητα ισχυρών ριπών και χαλαζόπτωσης θα σημειωθούν στη βόρεια Ελλάδα το απόγευμα και προς τις πρώτες βραδυνές ώρες (χρειάζεται προσοχή).
Αργά τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ενδεχομένως να σημειωθούν μπόρες και στην ανατολική ηπειρωτική χώρα , όπως την ανατολική Θεσσαλία , τις Σποράδες , την Εύβοια ίσως και την Αττική / Βοιωτία.

Δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά τους ανέμους , όπου θα παραμείνουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο αλλά και το Ιόνιο με μέγιστη ένταση τα 5 μποφώρ.

Η θερμοκρασία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και θα αγγίξει τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά ηπειρωτικά , ενώ στα νότια θα κυμανθεί από 37 έως 40 βαθμούς Κελσίου. Πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί το απόγευμα στη βόρεια Ελλάδα από τις μπόρες.


***Τάση καιρού στο 1ο δεκαήμερο του Αυγούστου***

Επιστρέφει δυναμικά το μελτέμι στο Αιγαίο
, το οποίο απουσίασε για περίπου μία εβδομάδα (δεδομένης και της θερμής εισβολής που δεχόμαστε αυτές τις ημέρες) και θα δώσει το παρόν τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες 5 με 7 ημέρες του Αυγούστου. Η θερμοκρασία θα πέσει σημαντικά στις ανατολικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές κατά 5 με 6 βαθμούς Κελσίου και θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα (από 31 έως και 35 βαθμούς Κελσίου). Αντιθέτως στη δυτική Ελλάδα το θερμόμετρο θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα (από 37 έως 39 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Στερεά Ελλάδα και δυτική Πελοπόννησο) και με την απουσία των ανέμων θα κάνει για μια ακόμα φορά το κλίμα σχεδόν τροπικό και δύσφορο. Τέλος για τα νησιά του Αιγαίου προβλέπεται καλός καιρός , με εξαίρεση κάποιες πρόσκαιρες μπόρες προερχόμενες από τις ακτές της δυτικής Τουρκίας προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Με διάσπαρτες νεφώσεις επίσης θα κυλήσει ο καιρός τη πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας , Θεσσαλίας και Πελοποννήσου , αλλά και τις Κυκλάδες και τη Κρήτη.
 
Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση