Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 163 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Σα04272024

Last updateΠα, 26 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Κλασική χειμωνιάτικη κακοκαιρία 48 ωρών εν μέσω αλκυονίδων ημερών - Πρόγνωση καιρού Ελλάδας 4 με 7 Φεβρουαρίου 2016

Κλασική χειμωνιάτικη κακοκαιρία 48 ωρών εν μέσω αλκυονίδων ημερών - Πρόγνωση καιρού Ελλάδας 4 με 7 Φεβρουαρίου 2016

architeture-rain
Μορφή πρώιμης άνοιξης απέκτησε ο παρών καιρός με το θερμόμετρο να αγγίζει σε αρκετές περιοχές τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου , βάζοντας σε μεγάλη αμφισβήτηση για τη δυναμική του φετινού χειμώνα.  Η αλήθεια είναι.. πως το ζητούμενο σε έναν κλασικό γεροχειμώνα είναι οι βροχές , κάτι που τη φετινή χρονιά , στο χειμώνα που διανύουμε , η τρανταχτή απουσία των βροχοπτώσεων βάζει ύπο αμφισβήτηση το μέλλον του κλίματος στη χώρα μας. Γενικώς ο,τι δεν κυλάει με την καταγεγραμμένη φυσιολογική ροή και δεν ακολουθεί παλαιά μοτίβα , τουλάχιστον στη καταγεγραμμένη κλιματική ιστορία της Ελλάδας , δεν φαντάζει και ιδιαίτερα ιδανική η μετ'έπειτα εξέλιξη. Ισως μελλοντικά να ζήσουμε περισσότερα και παρατεταμένα διαστήματα ανομβρίας με μεγαλύτερη συχνότητα , καθώς οι σταγόνες της βροχής θα αποκτούν ολοένα και περισσότερη χρυσή αξία για τη χλωρίδα και τη πανίδα.

Η κυκλοφορία των ατμοσφαιρικών συστημάτων στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί σημαντικά. Περισσότερες βροχές έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης εδώ και μερικές εβδομάδες με την γνωστή ζωνική κυκλοφορία των δυτικογενών ανέμων , αφήνοντας όμως ελαφρώς απ'έξω τη χώρα μας εξαιτίας της επέκτασης του Αζορικού αντικυκλώνα κατά μήκος , δίνοντας τις τελευταίες 7-10 ημέρες έναν ηλιόλουστο καιρό στη χώρα μας και την άνοδο της θερμοκρασίας.

Μέρος της γενικευμένης διαταραχής στη κεντροβόρεια Ευρώπη , θα επηρεάσει τις επόμενες 3 ημέρες και τη χώρα μας με κύρια χαρακτηριστικά σε πρώτη φάση τις πολλές βροχές κυρίως στα πεδινά της δυτικής - κεντρικής και βόρεια Ελλάδας , τις χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της κεντροβόρειας Ελλάδας , με πιθανές τις χιονοπτώσεις σε μέρος της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης ακόμα και στα πεδινά. Οι νοτιάδες της Πέμπτης πολύ γρήγορα θα αντικατασταθούν από τους ισχυρούς έως θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και το Ιόνιο με την κάθετη πτώση της θερμοκρασίας από τη Παρασκευή έως και το Σάββατο , με τη διακύμανση να φτάνει τους 15 με 17 βαθμούς προς τα κάτω.  Πάράλληλα από το Σάββατο όλες οι βροχοπτώσεις θα μετατοπιστούν στην ανατολική και νότια Ελλάδα , καθώς θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. 
Σημαντική βελτίωση του καιρού και άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται τη Κυριακή και στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.


Πιο αναλυτικά:

Πέμπτη 04/02/2016 - Μέρος 1ο: Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος

Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες αναμένονται από την αρχή της ημέρας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Συμπαγής νεφελώδης καιρός με τοπικές βροχές θα επικρατεί στη δυτική Ελλάδα και τα Επτάνησα από τις πρωινές ώρες με γρήγορη επέκταση τους στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα έως και το μεσημέρι. Καταιγίδες μικρής διάρκειας θα σημειωθούν στη δυτική - νοτιοδυτική Πελοπόννησο , τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τα Επτάνησα. Μέχρι και τις βραδυνές - μεταμεσονύχτιες ώρες οι βροχές θα επεκταθούν ανατολικότερα προς ανατολική Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα , κεντρική - ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη , όπως και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφώρ στο Ιόνιο με γρήγορη στροφή τους το απόγευμα σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στο Αιγαίο πέλαγος από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 , και τοπικά στα ανατολικό Αιγαίο 7 μποφώρ. Αργά το βράδυ θα στραφούν από βόρειες διευθύνσεις στο βόρειο Αιγαίο.
Η θερμοκρασία στα βόρεια από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου , στα κεντρικά από 7 έως 18 , ενώ στα νότια και ανατολικά από 10 έως 18/19 βαθμούς Κελσίου

Μέρος 2: Γενική πρόγνωση καιρού Αττικής / Θεσσαλονίκης.

Αττική: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες προς τις απογευματινές ώρες. Αργά το βράδυ αναμένονται βροχές.
Ανεμοι από νότιες διευθύνσεις με ένταση 4 έως 6 μποφώρ.
Θερμοκρασία από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη: Αραιές νεφώσεις κατά πεδιόδους αυξημένες. Περισσότερο νεφελώδης καιρός το μεσημέρι και το απόγευμα με έναρξη βροχοπτώσεων διαρκείας έως και το βράδυ. 
Οι άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις έως 4 μποφώρ. Το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Παρασκευή 05/02/2016 - Μέρος 1ο: Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος
Κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας με εξαίρεση τα πολύ βορειοδυτικά.
Συγκεκριμένα ο καιρός θα καταστεί άστατος με βροχές στα πεδινά τμήματα της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας (βόρεια / ανατολικά / νότια) και σποραδικές καταιγίδες στις νότιες Κυκλάδες / Δωδεκάνησα από τις πρωινές ώρες. Χιονοπτώσεις διαρκείας θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας , ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη να δει χιόνια στα πολύ πεδινά τμήματα της έως και το μεσημέρι / απόγευμα λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών.
Στη δυτική Ελλάδα ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση από το μεσημέρι και μετά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις στο Αιγαίο με σημαντικά ενισχυμένη ένταση όπου θα φτάσει τοπικά τα 9-10* μποφώρ (επίπεδο θύελλας) στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο. Στο Ιόνιο πέλαγος οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες - βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 5 έως 6 μποφώρ.
*Επισημαίνεται πως λόγω της ιδιαιτερότητας του συστήματος και των βορείων ενισχυμένων ανέμων στο Αιγαίο, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έχουν προγραμματίσει ναυτιλιακές εργασίες.

Σε κάθετη πτώση το θερμόμετρο από βορρά προς νότο με την αίσθηση του ψύχους να γίνεται αντιληπτή από τις πρωινές ώρες και περισσότερο στη διάρκεια της ημέρας. Ως εκ τούτου οι μέγιστες που θα σημειωθούν θα είναι στην αρχή της ημέρας ενώ στη διάρκεια αυτής το θερμόμετρο θα πέφτει με ρυθμό 0,5 / 1 βαθμό Κελσίου ανα ώρα κατά. 
Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 7 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται πως το κρύο στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερό καθώς εκεί δεν θα ξεπεράσει τους 2 με 3 βαθμούς στη διάρκεια της ημέρας.
Στα κεντρικά η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 8-10 βαθμούς Κελσίου ενώ στη νότια Ελλάδα με λίγες μονάδες παραπάνω , θα φτάσει τους 12-13 βαθμούς Κελσίου.

Μέρος 2ο: Γενική πρόγνωση καιρού Αττικής / Θεσσαλονίκης:

Αττική: Νεφελώδης / βροχερός καιρός αναμένεται από την αρχή της ημέρας σε όλο το νομό καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Πάρνηθας - Κιθαιρώνα / Γερανείων από τις πρωινές / μεσημεριανές ώρες , ενώ προς τις βραδυνές ώρες οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν σε υψόμετρο έως και 500-600μέτρων κυρίως στη βόρεια και δυτική Αττική (ημιορεινά). Στη Πεντέλη αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά , ίσως και τα ημιορεινά αργά το βράδυ της Παρασκευής. Αντίθετα ίσως αποτελέσει έκπληξη να φανούν χιονοπτώσεις και κάτω από τα 500 μέτρα στα περίχωρα της δυτικής Αττικής , όπως Κάζα / Βίλια / Δερβενοχώρια / Καπαρέλλι κυρίως το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις κυρίως με ένταση 5 έως 7 μποφώρ , και τοπικά στην ανατολική Αττική τα 8 μποφώρ.
Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση με τη μέγιστη να φτάνει τους 8 με 9 βαθμούς Κελσίου. Η ελάχιστη τις μεταμεσονύχτιες ώρες θα φτάσει τους 5 με 6 βαθμούς στο λεκανοπέδιο της Αττικής , ενώ στα βόρεια θα κυμαίνεται από 2 έως και 4 βαθμούς χαμηλότερα.

Θεσσαλονίκη: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά , και χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά. Βελτίωση του καιρού από τις μεσημεριανές ώρες και μετά. Βελτιωμένος καιρός τη νύχτα.
Ανεμοι από βόρειες - βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 4 έως 6 μποφώρ. Εξασθένιση της έντασης των ανέμων τις βραδυνές ώρες.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Σάββατο 06/02/2016 - Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδας
Μέρος 1ο:
Αισθητά βελτιωμένος ο καιρός και ήλιος με δόντια κυρίως στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Στην υπόλοιπη ανατολική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά , και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ημιορεινά / ορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας (Στερεάς Ελλάδας / Ευβόιας) Πολύ γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά και εδώ. Στις Κυκλάδες , τη Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αρχικά αναμένονται βροχές με γρήγορη βελτίωση μετά το μεσημέρι και κυρίως προς το απόγευμα. Τη νύχτα θα επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες σε όλη τη χώρα με τη μόνη "παραφωνία" την αυξημένη αίσθηση του τσουχτερού κρύου στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα παραμείνουν έως και τις βραδυνές ώρες στο Αιγαίο με την ένταση τους να φτάνει τα 8 , τοπικά τα 9 μποφώρ σε ανατολικό και νότιο Αιγαίο.
Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από -4 έως 8 βαθμούς Κελσίου , στα κεντρικά από 0 έως 10 βαθμούς και στα ανατολικά από 5 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Μέρος 2ο: Γενική πρόγνωση καιρού Αττικής / Θεσσαλονίκης.

Αττική: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα βόρεια και δυτικά του νομού. Ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ημιορεινά και ορεινά. Γρήγορη βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι και μετά.
Οι άνεμοι από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση από 5 έως και 7 μποφώρ.

Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα και θα κυμανθεί από 4 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Αισθητό ψύχος στα βόρεια του νομού.

Θεσσαλονίκη: Ηλιοφάνεια καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Ανεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις έως 3 μποφώρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 9 με 10 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή 07/02/2016 - Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος
Μέρος 1ο: Βελτιωμένος καιρός με ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα. Το απόγευμα και το βράδυ αναμένονται αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες στη δυτική και βόρεια Ελλάδα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με τάση εξασθένισης μέσα στη διάρκεια της ημέρας.
Ανοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.
 
Μέρος 2ο - Γενική πρόγνωση καιρού Αττικής / Θεσσαλονίκης

Αττική: Αίθριος καιρός / Ηλιοφάνεια.
Ανεμοι από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3 έως 5 μποφώρ με τάση εξασθένισης το μεσημέρι και στροφή σε μεταβλητούς με ένταση έως 3 μποφώρ.
Η θερμοκρασία σε άνοδο

Θεσσαλονίκη: Αίθριος ο καιρός με αρκετή ηλιοφάνεια. Αραιές νεφώσεις αναμένονται το απόγευμα και το βράδυ.
Οι άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις με ένταση έως 3 μποφώρ.
Η θερμοκρασία σε άνοδο.

Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)


Σχόλια   

 
-15 #1 Pindos man 03-02-2016 21:24
εξαιρετικη αναλυση,μπραβο Στελιο
Παράθεση
 
 
-15 #2 ssbk23_wrwpos 03-02-2016 21:30
Ολοκληρωμένη πρόγνωση, καλή επιτυχία.
Παράθεση
 
 
-18 #3 vroxolatrhs 03-02-2016 21:37
Πολυ ωραια αναλυση....καλη επιτυχια!
Παράθεση
 
 
-17 #4 snowlover 03-02-2016 21:37
Μπράβο, Στέλιο! Εξαιρετική πρόγνωση και ανάλυση! Καλή επιτυχία!
Παράθεση
 
 
-17 #5 ringo2 03-02-2016 23:00
καλη επιτυχια στελιο
Παράθεση
 
 
-17 #6 Zeus 03-02-2016 23:19
Συγχαρητήρια Στέλιο πολύ αναλυτική πρόγνωση ακριβώς ότι χρειαζόταν για τα επερχόμενα.
Παράθεση
 
 
-20 #7 michail 04-02-2016 00:16
Έξοχη προγνωστική προσπάθεια Στέλιο! Καλή επιτυχία!
Παράθεση
 
 
-18 #8 castorsia 04-02-2016 15:38
Πολύ καλή η προγνωστική προσπάθεια... Ελπίζω να σταματήσουν οι ανομβρίες γιατί ανησυχώ με αυτα που έγραψες στην αρχή... Μπρρρ...
Παράθεση
 
 
-17 #9 snowqueen 04-02-2016 16:59
ωραιος στην αναλυση...οπως παντα...ευχαρισ τουμε...καλη επιτυχια :-)
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση