Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 366 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Πε05092024

Last updateΤε, 08 Μαϊ 2024 8pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Ζωνικής κυκλοφορίας συνέχεια, και διατήρηση του καιρικού ενδιαφέροντος στη χώρα μας. Διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές από τα δυτικά μέσα στη νέα εβδομάδα.

Ζωνικής κυκλοφορίας συνέχεια, και διατήρηση του καιρικού ενδιαφέροντος στη χώρα μας. Διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές από τα δυτικά μέσα στη νέα εβδομάδα.

Σε τροχιά βελτίωσης ήδη από την Κυριακή, μπήκε ο καιρός στην Ελληνική επικράτεια, μετά το πέρας της πρόσφατης κακοκαιρίας, η οποία έδωσε αρκετά φαινόμενα με τη μορφή βροχών και τοπικών καταιγίδων στο σύνολο της χώρας, αλλά και πυκνά χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης (στη Θράκη μάλιστα χιόνισε ακόμη και σε πεδινές περιοχές!), συνοδεία θυελλωδών ανέμων στα πελάγη (αρχικά νοτιάδων και ύστερα βοριάδων), ρίχνοντας παράλληλα τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, αντίθετα από όσα είχαμε συνηθίσει στα τέλη του Γενάρη και τις αρχές του Φλεβάρη. Η σύντομη - μα πλήρης και ιδιαίτερα αξιόλογη - κακοκαιρία αυτή αποτελεί πλέον παρελθόν, έχοντας δώσει τη θέση της στην καλοκαιρία, την εξασθένιση των ανέμων και την ηλιοφάνεια καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, σταδιακά στο σύνολο της χώρας. 
 
article image
 
Ωστόσο, για τη χώρα μας το καιρικό ενδιαφέρον παραμένει κοντά, καθώς η ζωνική κυκλοφορία των αερίων μαζών συνεχίζεται πάνω από τη Γηραιά ήπειρο και τον βόρειο Ατλαντικό. Στον ακόλουθο χάρτη (χάρτης 1) παρατηρούμε τη διεύθυνση και την ένταση των ανέμων στην ανώτερη τροπόσφαιρα (300 hPa) - αυτή είναι οριζόντια (άξονας δύση-ανατολή), επιτρέποντας στην Ατλαντική ροή και τα βαθιά βαρομετρικά χαμηλά του βορείου Ατλαντικού να διεισδύσουν στην ηπειρωτική Ευρώπη από τα ΒΔκά (χάρτης 2). Έτσι, εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων με κύριο κέντρο στο ύψος της Βορείου Θάλασσας (Ν-ΝΔκή Σκανδιναβική χερσόνησος) αλλά και αρκετά δευτερεύοντα κέντρα χαμηλών πιέσεων, ένα από τα οποία στην βόρεια Αδριατική, αναμένεται να εγκατασταθεί μέσα στη Δευτέρα και την Τρίτη πάνω από την δυτική, κεντρική και βόρεια Ευρώπη, στέλνοντας διαδοχικά μέτωπα κακοκαιρίας (με τη μορφή short-wave trough, ψυχρών μετώπων και αξόνων μεταφοράς θετικού στροβιλισμού) σε πολλές περιοχές πέριξ του εκτεταμένου αυτού πεδίου χαμηλών πιέσεων, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Ο χάρτης 3 παρουσιάζει το εντυπωσιακό των πολλαπλών μετώπων κακοκαιρίας που θα συνοδεύουν την εκτεταμένη αυτή διαταραχή, επηρεάζοντας - μεταξύ άλλων - και τη χώρα μας.
 
aeroxeimarros oriz zonikh 8 me 14 feb 2016
 
Χάρτης 1: Διεύθυνση και ένταση των ανέμων στην ανώτερη τροπόσφαιρα. Η οριζόντια συνιστώσα της ροής υποδηλώνει τη ζωνική κυκλοφορία των αερίων μαζών.
 
zonikh kikloforia 8 me 14 feb 2016
 
Χάρτης 2: Αριστερά: Η Ατλαντική ροή, με βαθείς και ιδιαίτερα ενισχυμένες υφέσεις, εισχωρεί ενδότερα στην ηπειρωτική Ευρώπη από τα ΒΔκά (Ην. Βασίλειο, Βόρειος Θάλασσα). Εντυπωσιακή είναι η σταθερότητα του Αζορικού αντικυκλώνα, που, αν και αρκετά ενισχυμένος, μοιάζει εγκλωβισμένος στη φυσική του θέση, αδυνατώντας να ανέλθει βορειότερα-βορειοανατολικότερα, ώστε να ακολουθήσουν βιαιότερες καταβάσεις long-wave trough σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.  
Δεξιά: Εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων αναμένεται να εγκατασταθεί πάνω από την δυτική, κεντρική και βόρεια Ευρώπη, αποτελούμενο από πολλαπλά μέτωπα κακοκαιρίας και πολλές short-wave troughs.
 
pollapla metopa 8 me 14 feb 2016
 
Χάρτης 3: Μέτωπα κακοκαιρίας στην Ευρώπη.
 
Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, η διέλευση της long-wave trough (άξονας Σκανδιναβία-Ιταλία) από την κεντρική Μεσόγειο, θα οδηγήσει στη δημιουργία δευτερεύουσας διαταραχής στην βόρεια Αδριατική. Η εξέλιξη αυτή, που τοποθετείται χρονικά μέσα στις επόμενες 48-60 ώρες, αναμένεται να επιδεινώσει τον καιρό στο σύνολο της χώρας μας, αρχής γενομένης από αργά το βράδυ της Δευτέρας, με ασθενή φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο. Σταδιακά, μέσα στην Τρίτη τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Ήπειρο, παραμένοντας κατά κανόνα ασθενή, ενώ βαδίζοντας προς την Τετάρτη, βαθμιαία θα ενισχύονται και θα επεκτείνονται ανατολικότερα-νοτιοανατολικότερα, ακολουθώντας την κίνηση του ψυχρού μετώπου και γενικότερα της διαταραχής. Έτσι, βροχές τοπικά αξιόλογης έντασης, και τοπικές καταιγίδες θα απασχολήσουν μέσα στην Τετάρτη και κυρίως την Πέμπτη, και την υπόλοιπη χώρα (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, το πρώτο μισό της Πέμπτης), ενώ ο καιρός θα βελτιωθεί μέσα στην Πέμπτη πρώτα από τα δυτικά. Τα φαινόμενα θα περιοριστούν μέχρι το πρωί της Παρασκευής στο ΝΑκό Αιγαίο, όπου τοπικά θα είναι ισχυρά. Η διάταξη θα ευνοήσει τη μεταφορά αρκούντως ψυχρών αερίων μαζών στην κατώτερη ατμόσφαιρα (850 hPa) από την κεντρική Ευρώπη, έτσι ώστε να σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της δυτικής και βόρειας χώρας στο χρονικό διάστημα "απόγευμα Τετάρτης-ξημέρωμα Πέμπτης". Η διέλευση της διαταραχής θα επιφέρει ισχυρούς έως θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη και η θερμοκρασία θα επανέλθει σε φυσιολογικά - για την εποχή - επίπεδα.
 
Μέσα στην Παρασκευή, και ενώ ο καιρός θα βελτιωθεί και στο θαλάσσιο χώρο του ΝΑκού Αιγαίου, νέο κύμα ισχυρών βροχών θα πλήξει το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Αιτία θα είναι μια νέα διαταραχή στην κεντροβόρεια Αδριατική, ως απόρροια της ζωνικής κυκλοφορίας, όπως αυτή περιγράφτηκε στην αρχή του παρόντος άρθρου. Ωστόσο, τα φαινόμενα αυτά φαίνεται να προορίζονται στη συντριπτική πλειοψηφία τους για τη δυτική (και κατ' επέκταση και τη βόρεια Ελλάδα), στη διάρκεια της Παρασκευής και του ερχόμενου Σαββατοκύριακου. Πάντως, μεσολαβούν αρκετές ώρες μέχρι το επίμαχο διάστημα, και, δεδομένης της χαμηλής προγνωσιμότητας, η νέα αυτή ατμοσφαιρική διαταραχή, καθώς και το αν, που και κατά πόσο θα επηρεάσει τη χώρα μας, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν επακριβώς την παρούσα στιγμή.
 
Περισσότερες λεπτομέρειες και με τα πιο φρέσκα προγνωστικά στοιχεία για τις δυο αυτές κακοκαιρίες θα δοθούν σε νεότερα άρθρα του Meteoclub.gr. Μείνετε συντονισμένοι, καθώς το καιρικό ενδιαφέρον μένει κοντά στη χώρα μας! 
 
*** 
Επιμέλεια: Μιχαήλ Καρδαμάκης (michail)

Σχόλια   

 
-1 #1 vroxolatrhs 08-02-2016 11:01
Μπραβο michail,ωραια αναλυση!
Παράθεση
 
 
-1 #2 Nick-Stormlover 08-02-2016 12:05
συγχαρητήρια μιχάλη βελτιώνεσαι διαρκώς :-)
Παράθεση
 
 
-1 #3 snowlover 08-02-2016 12:16
Μιχαήλ τα συγχαρητήρια μου! Μαγεία!
Παράθεση
 
 
-5 #4 ringo2 08-02-2016 14:42
συγχαρητηρια μιχαηλ πολυ ωραιο αρθρο
Παράθεση
 
 
-4 #5 PanosRadio 08-02-2016 15:24
Εξαρετικός Μιχαήλ! Καλή επιτυχία ;)
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση