Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 122 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Σα05112024

Last updateΠα, 10 Μαϊ 2024 7pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Γενικευμένη αστάθεια την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016 – Εκτίμηση καιρού Ελλάδος και Αττικής

Γενικευμένη αστάθεια την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016 – Εκτίμηση καιρού Ελλάδος και Αττικής

Γενικευμένη αστάθεια την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016 – Εκτίμηση καιρού Ελλάδος και Αττικής

Χαίρετε φίλες και φίλοι! Η τάση της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας να επηρεάζει με ασταθείς αέριες μάζες την ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη συνεχίζεται. Έτσι, μετά την πρωτοφανή – για τα δεδομένα του Ιουνίου – διαταραχή του Σαββατοκύριακου, που επηρέασε με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρκετές περιοχές της χώρας, νέα διαταραχή αναμένεται μέσα στην Τρίτη να κατέλθει από τη ΒΔκή Βαλκανική χερσόνησο.

Πιο συγκεκριμένα, short-wave trough που αυτή την ώρα βρίσκεται στη κεντροδυτική Βαλκανική αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης να κινηθεί Ν-ΝΑκά (βλ. χάρτη 1). Έτσι, η αστάθεια που παρατηρήθηκε μέσα στη Δευτέρα στον ηπειρωτικό κορμό θα ενισχυθεί, ενώ η διαταραχή θα μεταφέρει σημαντικά ποσά θετικού στροβιλισμού. Χαρακτηριστικοί είναι οι ακόλουθοι χάρτες (2 & 3).

35969613

Χάρτης 1: Χάρτης επιφανείας για τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης. Η short-wave trough αναμένεται να διασχίσει τη χώρα μας από τα ΒΔκά προς τα Α-ΝΑκά.

cape 30

Χάρτης 2: Δείκτης CAPE, απογευματινές ώρες Τρίτης (ο αυξημένος δείκτης CAPE υποδηλώνει την ταχεία κατακόρυφη ανάπτυξη των πυρήνων καταιγίδων).

3D 35 500 42

Χάρτης 3: Μεταφορά θετικού στροβιλισμού. Είναι ευδιάκριτη η ζώνη μεταφοράς θετικού στροβιλισμού κατά μήκος της Βαλκανικής χερσονήσου, που σκιαγραφεί τον άξονα της trough.

Τα παραπάνω στοιχεία οδηγούν στην εκτίμηση της εκδήλωσης καταιγίδων στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, αρχής γενομένης από τις προμεσημβρινές ώρες και τα Δ-ΒΔκά ορεινά τμήματα (οροσειρά Πίνδου) και τη Θράκη. Συγκεκριμένα, για τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, ήδη από το ξημέρωμα αναμένονται διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες που βαθμιαία θα ενισχύονται. Όσο θα πλησιάζουμε προς το μεσημέρι και τα απόγευμα, οι πυρήνες καταιγίδων θα πληθαίνουν στον ηπειρωτικό κορμό και θα γενικεύονται, επηρεάζοντας και ανατολικότερα-νοτιοανατολικότερα τμήματα (Χαλκιδική, Θεσσαλία, βόρεια-βορειοανατολική Πελοπόννησος, κεντρική-ανατολική Στερεά, Εύβοια), με τη βοήθεια του Δ-ΒΔκού ρεύματος που θα πνέει στα μέσα και υψηλά στρώματα της τροπόσφαιρας. Αργά το απόγευμα, φαίνεται πως θα έχουν περιοριστεί στον ανατολικό-νοτιοανατολικό ηπειρωτικό κορμό, όπου θα επιμείνουν τοπικά και μέσα στη νύχτα προς την Τετάρτη. Οι νησιωτικές περιοχές της χώρας δείχνουν να μην επηρεάζονται από φαινόμενα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν Δ-ΒΔκοί αρχικά στα 4-5 bf, με βαθμιαία ενίσχυση στα 6-7 bf, κυρίως στα ανοιχτά της Κέρκυρας. Στο Αιγαίο θα κυριαρχεί ένα βόρειο ρεύμα, με εντάσεις στα 4-6, τοπικά και 7 bf, ιδίως στην περιοχή την Κυκλάδων. Σημειώνεται πως στις ηπειρωτικές περιοχές όπου θα εκδηλωθούν καταιγίδες οι ριπές των ανέμων πρόσκαιρα ίσως είναι ισχυρές.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, Θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από τους 15-16 οC έως τους 32-35 οC, ενώ τοπικά στις ευαίσθητες περιοχές οι μέγιστες αργά το μεσημέρι θα είναι υψηλότερες. Στα περισσότερα νησιωτικά τμήματα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι αρκετά χαμηλότερες, γύρω στους 29-30 οC, με εξαίρεση την Κρήτη όπου η θερμοκρασία θα αγγίξει τοπικά και τους 34 βαθμούς. 

Αττική

Παρατηρήστε το χάρτη 4, όπου παρουσιάζεται η τομή της τροπόσφαιρας πάνω από την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Βλέπουμε αυξημένη υγρασία στα επίμαχα στρώματα (850-600 hPa) και τους δείκτες αστάθειας στο…κόκκινο για τις μεσημβρινές, απογευματινές και βραδινές ώρες. Η διαταραχή αναμένεται να επηρεάσει την Αττική κυρίως αργά το μεσημέρι και το απόγευμα, με έμφαση στα ΒΔκά τμήματα (Πάρνηθα και παραπλήσιες περιοχές του Λεκανοπεδίου) και τα κεντρικά και ανατολικά τμήματα του Λεκανοπεδίου και τα Μεσόγεια (πέριξ του ορεινού όγκου του Υμηττού).

Ειδικότερα, η μέρα θα ξεκινήσει με αρκετή ηλιοφάνεια και κάποιες περιορισμένες νεφώσεις μέσως και υψηλών υψών. Κάποιες κατακόρυφες αναπτύξεις θα κάνουν την εμφάνισή τους στους ορεινούς όγκους ήδη από τις προμεσημβρινές ώρες, χωρίς ωστόσο να απασχολήσουν με κάποια φαινόμενα. Μέσα στο μεσημέρι όμως, οι κατακόρυφες αναπτύξεις θα πυκνώσουν και θα διογκωθούν, και θα αρχίσουν να εκδηλώνονται όμβροι στα ΒΔκά τμήματα και την Πάρνηθα. Παράλληλα, σημαντική υποψηφιότητα θέτει και ο Υμηττός για εκδήλωση τοπικών όμβρων στις γύρω περιοχές μέσα στο μεσημέρι. Αργά το μεσημέρι και το απόγευμα, αναμένεται γενικευμένη καταιγίδα με αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα στις περισσότερες περιοχές της Αττικής, με επίκεντρο τα βόρεια και βορειοδυτικά τμήματα (πλησίον της Πάρνηθας), εκτός από τα ΝΔκά και νότια τμήματα του Λεκανοπεδίου και την ΝΑκή Αττική, που δείχνουν να βρίσκονται εκτός του καιρικού παιχνιδιού. Προς το βράδυ, φαίνεται πως τα όποια φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν σημαντικά και οι νεφώσεις θα διαλυθούν. Μέσα στη νύχτα, υπάρχει μικρή πιθανότητα για κάποιους πολύ τοπικούς και ασθενείς όμβρους στη δυτική και βόρεια Αττική.

Στην αρχή της ημέρας, οι άνεμοι γενικά στο Σαρωνικό θα πνέουν δυτικοί στα 3-4 bf. Μάλιστα, στη δυτική Αττική, λόγω καναλισμού από τον Κορινθιακό οι ριπές των δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων θα αγγίζουν και τα 6-7 bf. Στο νότιο Ευβοϊκό ένα Β-ΒΑκό ρεύμα στα 3-4 bf θα κυριαρχεί. Μετά το μεσημέρι, και με την έλευση της διαταραχής από την Αττική, το Β-ΒΔκό ρεύμα θα ενισχυθεί στις περισσότερες περιοχές, φθάνοντας τα 6-7 bf, τοπικά ίσως λίγο παραπάνω. Τις βραδινές ώρες, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σημαντικά σε όλες τις περιοχές, πνέοντας ασθενείς μεταβλητοί στα 2-3 bf. 

Σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία ήδη από τα ξημερώματα, θα φτάνει τους 27-28 οC στο Λεκανοπέδιο, πιο χαμηλά στις περιφερειακές περιοχές του νομού. Το μεσημέρι, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν πάνω από τους 31-32 οC, τοπικά ίσως φθάσουν τους 34-35 βαθμούς. Το δυνατό ΒΔκό ρεύμα θα οδηγήσει σε σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές μέσα στο απόγευμα. 

MU Athen avn

Χάρτης 4: Κατακόρυφη τομή της τροπόσφαιρας για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Η ζώνη με τα πράσινα χρώματα απεικονίζει την υγρασία στα διάφορα στρώματα και η κατώτερη ζώνη τους δείκτες αστάθειας που σχετίζονται με την ανάπτυξη καταιγίδων. 

____________________________________________

Επιμέλεια: Μιχαήλ Καρδαμάκης (michail)

Σχόλια   

 
+2 #1 ringo2 28-06-2016 01:48
καλη επιτυχια μιχαηλ
Παράθεση
 
 
+2 #2 PanosRadio 28-06-2016 11:17
Εξαιρετικός! Καλή επιτυχία.
Παράθεση
 
 
+1 #3 snowlover 28-06-2016 12:27
Ωραία ανάλυση, Μιχαήλ μας! Καλή επιτυχία!
Παράθεση
 
 
+1 #4 thunder_storm 28-06-2016 12:45
καταπληκτικη αναλυση μιχαηλ!! καλη επιτυχια
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση