Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 122 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Σα04272024

Last updateΠα, 26 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Ισχυρή Αυγουστιάτικη κακοκαιρία διαρκείας με έντονα φθινοπωρινά χαρακτηριστικά - Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδος από 22 έως 26 Αυγούστου 2016

Ισχυρή Αυγουστιάτικη κακοκαιρία διαρκείας με έντονα φθινοπωρινά χαρακτηριστικά - Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδος από 22 έως 26 Αυγούστου 2016

nyxta-kataigida-keravnos



Ανατρέπεται σημαντικά η καλοκαιρινή διάθεση του καιρού στη χώρα μας από το διάστημα 22 προς 23 , έως και τις 26 Αυγούστου με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος του ηπειρωτικού κορμού.

Το σπάνιο , αλλά όχι ασυνήθιστο για την εποχή , βαρομετρικό σύστημα προερχόμενο από τα βόρεια - βορειοδυτικά , έχει χαρακτηριστικά που εντάσσονται σε εκείνα που συναντούμε κυρίως τους φθινοπωρινούς μήνες. Οι λεγόμενες "αποκομμένες ψυχρές λίμνες" σε ζεστές περιόδους , όπως εκείνες των καλοκαιρινών μηνών και με δεδομένη την υψηλή θερμοκρασία της θάλασσας αλλά και της στεριάς κυρίως , είναι ικανές να πυροδοτήσουν πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα κυρίως στις στεριανές περιοχές και λιγότερο στις θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές. Ως εκ τούτου , το σπάνιο αυτό βαρομετρικό σύστημα είναι ικανό τις επόμενες ημέρες να προκαλέσει και πιθανά πλημμυρικά επεισόδια σε ορισμένες περιοχές της δυτικής / κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. 

Αναλυτικά στους παρακάτω χάρτες μπορείτε να δείτε την ανύψωση του αντικυκλώνα / ridge στη δυτική Ευρώπη , όπου εξαναγκάζει το ένα από τα δύο κύρια βαρομετρικά χαμηλά της βορειοδυτικής Ευρώπης / Ατλαντικού να αποκόψει ένα τμήμα αυτού και το αποκομμένο μέρος , η λεγόμενη "ψυχρή λίμνη" , διαγράφει μια νοητή νότια τροχιά από τη βόρεια Αδριατική θάλασσα μέχρι και το νότιο Ιόνιο Πέλαγος. Διαγράφοντας η λίμνη αυτή τη τροχιά , από βορρά προς νότο καθώς θα εισέλθει στον Ελλαδικό χώρο , η κατάσταση του καιρού θα επιδεινώνεται βαθμιαία από βορρά προς νότο και κυρίως στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας.  Σε δεύτερη φάση το εν λόγω βαρομετρικό σύστημα μέσης και ανώτερης τροπόσφαιρας θα αρχίσει να εξασθενεί από την Παρασκευή 26 Αυγούστου πάνω από το νοτιοανατολικό Ιόνιο / Μεσσηνιακό κόλπο / νοτιοδυτικό Αιγαίο , όπου και παράλληλα τα φαινόμενα θα περιορίζονται στις πιο νότιες ηπειρωτικές , ίσως και τις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας.

earth-500hPa-wind-21-08-2016 earth-500hPa-wind-22-08-2016
earth-500hPa-wind-23-08-2016 earth-500hPa-wind-24-08-2016
earth-500hPa-wind-25-08-2016


500hPa-press-22-08-2016 500hPa-press-23-08-2016

500hPa-press-24-08-2016 500hPa-press-25-08-2016

500hPa-press-26-08-2016

Η εμμονή της συνεχούς ανύψωσης του αντικυκλώνα - εμποδιστή σε καίριο σημείο αποκοπής βαρομετρικών χαμηλών από τη κεντροβόρεια Ευρώπη , δεν αποκλείεται να προκαλέσει και μία δεύτερη αποκοπή ψυχρής λίμνης, στο ίδιο βαρομετρικό χαμηλό της βόρειας Ευρώπης όπου θα συμβεί μέσα στη τρέχουσα εβδομάδα, και μετά το Σαββατοκύριακο 27-28 Αυγούστου. Αν και το σενάριο αυτό δεν είναι το επικρατέστερο , παρ'όλα αυτά δεν αποκλείεται να συμβεί , μόνο σε περίπτωση της ήδη δυνατής εμμονής του αντικυκλώνα - εμποδιστή της κεντρικής Ευρώπης.


Ας δούμε αναλυτικά τον καιρό των επόμενων ημερών:
Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος - Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

ellada-22-08-2016


Αρχικά προβλέπεται καλός ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με ηλιοφάνεια.  Από τις μεσημεριανές ώρες πυκνές ασταθείς νεφώσεις θα εμφανιστούν στη Μακεδονία και τη Θράκη και θα δώσουν μπόρες , πιθανότατα ισχυρές στα βόρεια σύνορα της Μακεδονίας με τα Σκόπια. Διάσπαρτες καταιγίδες θα υπάρχουν και τις απογευματινές ώρες στη Θεσσαλία και σε μέρος της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας. Τις νυχτερινές ώρες ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα (ανατολικά και νότια) ο καιρός θα διατηρηθεί καλός.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις έως 3 Μποφώρ , και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 4 έως 6 Μποφώρ τοπικά. Ασθενείς μεταβλητοί άνεμοι στο Ιόνιο πέλαγος έως τα 4 Μποφώρ μέχρι το απόγευμα. Τη νύχτα θα ενισχυθούν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 5 έως 6 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη βόρεια Ελλάδα , ενώ στις υπόλοιπες περιοχές η μέγιστη θα κυμανθεί στους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.


Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος - Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

ellada-23-08-2016


Αστατος προβλέπεται ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας. 
Αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών βροχών ή καταιγίδων στη Μακεδονία και τη Θράκη.  Τις μεσημεριανές ώρες έντονη αστάθεια θα παρατηρηθεί αρχικά στη Θεσσαλία , την Ήπειρο , τη δυτική και κεντρική Στερεά Ελλάδα αλλά και μέρος της ανατολικής Στερεάς , και έπειτα στη κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο προς τις απογευματινές ώρες , με βροχές και καταιγίδες , κατά τόπους έντονες στη δυτική Μακεδονία , τη Θεσσαλία , τη δυτική / κεντρική Στερεά Ελλάδα και την Ηπειρο και μέρος της βόρειας Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα ίσως συνοδευτούν από χαλάζι και δυνατούς ανέμους. Τις νυχτερινές ώρες θα υπάρχουν διάσπαρτες καταιγίδες στις προαναφερθείσες ηπειρωτικές περιοχές με εναλασσόμενη διάρκεια και ένταση.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες - βορειοδυτικές διευθύνσεις στο Αιγαίο με ένταση 5 έως 6 Μποφώρ. Στο Ιόνιο πέλαγος από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 5 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια και κεντρικά τμήματα ως προς τις μέγιστες τιμές. Στην ανατολική και νότια Ελλάδα ο υδράργυρος θα φτάσει τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου


Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος - Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

ellada-24-08-2016


Συνεχίζεται η "καλοκαιρινή" κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και τη Τετάρτη. 
Αρχικά ο καιρός θα είναι ιδιαίτερα άστατος με διάσπαρτες βροχές και καταιγίδες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία , την Ηπειρο , τη Θεσσαλία , τη δυτική και κεντρική Στερεά Ελλάδα , τη Πελοπόννησο και σε μέρος των Επτανήσων (Κεφαλλονιά - Ιθάκη - Ζάκυνθος) . Κατά τόπους τα φαινόμενα στη δυτική - κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα είναι έντονα και πιθανώς να συνοδευτούν από χαλάζι ή και δυνατούς ανέμους. Ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας στις προαναφερθείσες περιοχές. Στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα ο καιρός θα είναι καλός με κάποιες λίγες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο παραμένουν από βόρειες - βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 5 έως 6 Μποφώρ , ενώ στο Ιόνιο η ένταση των ανέμων θα φτάνει τα 4-5 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα ηπειρωτικά.


Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος - Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

ellada-25-08-2016

Μετατοπίζονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα.
Πιο αναλυτικά ο καιρός προβλέπεται άστατος με βροχές και καταιγίδες στη Θεσσαλία , τη Στερεά Ελλάδα , την Εύβοια και τη Πελοπόννησο. Κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι έντονα κυρίως στη Στερεά Ελλάδα και τη Πελοπόννησο . Στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες μικρής / μέτριας έντασης. Στην ανατολική νησιωτική χώρα το μεσημέρι δεν αποκλείεται να υπάρξουν λίγες μπόρες μικρής διάρκειας μεταφερόμενες από τη γείτονα χώρα , όπως αντίστοιχα και στα ορεινά της Κρήτης.
Τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες υπάρχει πιθανότητα ξανά για νέες διάσπαρτες μπόρες στη κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια , όπως επίσης και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο. Στα δυτικά και βόρεια τμήματα ο καιρός τη νύχτα θα είναι βελτιωμένος.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 5 έως 6 Μποφώρ. Σημαντική ενίσχυση στα 7 με 8 Μποφώρ τις νυχτερινές ώρες. Στο Ιόνιο πέλαγος από μεταβλητές διευθύνσεις 2 με 4 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο στα βόρεια και δυτικά τμήματα.


Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος - Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

ellada-26-08-2016

Υποχωρεί το κύμα κακοκαιρίας στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας , ενώ κάποια φαινόμενα θα συνεχίσουν να υφίστανται κυρίως στις Κυκλάδες και τη Κρήτη τις πρωινές έως τις απογευματινές ώρες. Επίσης κάποιες λίγες μεμονωμένες βροχές ή μπόρες μικρής διάρκειας αναμένονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίο το απόγευμα και το βράδυ.

Οι άνεμοι ενισχύονται σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο με τους βορειοανατολικούς να φτάνουν τα 8 Μποφώρ , ίσως και τα 9 Μποφώρ στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο. Στο Ιόνιο πέλαγος η επιρροή των βορειοανατολικών ανέμων δεν θα είναι ισχυρή με την ένταση τους να φτάνουν τα 4 με 6 Μποφώρ κυρίως στο κεντρικό και νότιο τμήμα.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει αμετάβλητη.

Τέλος για το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Αυγούστου ο καιρός βελτιώνεται σε όλη την Ελλάδα και ο καλοκαιρινός καιρός επιστρέφει με άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Μοναδικός αρνητικός παράγοντας παραμένει το "μελτέμι" στο Αιγαίο πέλαγος με την ένταση των βοριάδων να φτάνει το Σάββατο τα 9 Μποφώρ τοπικά , όμως μικρή εξασθένιση προβλέπεται τη Κυριακή με τη μέγιστη ένταση να φτάνει τα 6 με 7 Μποφώρ.


Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Σχόλια   

 
+3 #1 ringo2 22-08-2016 00:21
πολυ ωραια δουλεια στελιο καλη επιτυχια
Παράθεση
 
 
+3 #2 thunder_storm 22-08-2016 00:33
τρομερη αναλυση στελιο καλη επιτυχια!!
Παράθεση
 
 
+2 #3 sozoncreta 22-08-2016 08:42
καλη επιτυχια Στελιο
Παράθεση
 
 
+1 #4 snowlover 22-08-2016 16:07
Μπράβο, Στέλιο!, εξαιρετικός! Καλή επιτυχία!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση