Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 93 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Σα04272024

Last updateΠα, 26 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Μετά τις βροχές , σημαντικές χιονοπτώσεις σε κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά με γρήγορη βελτίωση - Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδος 28-30 Νοεμβρίου 2016

Μετά τις βροχές , σημαντικές χιονοπτώσεις σε κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά με γρήγορη βελτίωση - Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδος 28-30 Νοεμβρίου 2016

xionia-elata


Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει το τμήμα δυτικής , κεντρικής και νότιας Ελλάδας με πολλές βροχές και καταιγίδες και τοπικά πλημμυρικά επεισόδια.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η μεταφορά πολικών αερίων μαζών από τη Σκανδιναβία όπου και αναμένονται να επηρεάσουν τα Βαλκάνια και φυσικά την Ελλάδα από την Δευτέρα το βράδυ προς Τρίτη , με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο , με χιονοπτώσεις σε ορεινές / ημιορεινές περιοχές αλλά και σε ορισμένες ημιπεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας.

sat24-27-11-2016

gfs uv250 eu 11-27-11-2016  gfs uv250 eu 15-27-11-2016

gfs uv250 eu 18-27-11-2016

gfs z500 mslp eu 6-27-11-2016  gfs z500 mslp eu 10-27-11-2016

gfs z500 mslp eu 14-27-11-2016  gfs z500 mslp eu 18-27-11-2016

Το αποκομμένο πεδίο υψηλών πιέσεων στο Ηνωμένο βασίλειο , καταρρέει με την εμφάνιση του ατλαντικού αεροχειμάρρου προς τα νοτιοανατολικά σε συνδιασμό με την εμφάνιση βαρομετρικού χαμηλού στη νότια Γροιλανδία, παρασέρνοντας παράλληλα και τις ψυχρές / πολικές αέριες μάζες της Σκανδιναβίας προς την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Η υφή της ψυχρής μάζας δεν φαίνεται να διατηρείται ατόφια μέχρι και τον Ελλαδικό χώρο καθώς τόσο η ορμή του Ατλαντικού αεροχειμάρρου όπου παρασέρνει ακόμα ανατολικότερα τη μάζα , όσο και η γρήγορη μετατόπιση του βαρομετρικού χαμηλού της κεντροανατολικής Μεσογείου προς την Τουρκία / μέση ανατολή , δεν αφήνει πολλά περιθώρια για περαιτέρω φαινόμενα χιονοπτώσεων , και ως εκ τούτου ο καιρός φαίνεται να βελτιώνεται σημαντικά μέσα στη Τετάρτη. Παρ'όλα αυτά η ημέρα Τρίτη θα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα φαινομένων , κυρίως χιονοπτώσεων , στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα , όπου και αναμένεται να χιονίσει σε αρκετά χαμηλό υψόμετρο.
Οι πιθανές δευτερεύουσες υφέσεις που θα εμφανιστούν κυρίως στο νότιο - νοτιοδυτικό Ιόνιο , δεν θα διευκολύνουν την περαιτέρω εμφάνιση φαινομένων καθώς και αυτές δείχνουν πως παίρνουν νότια τροχιά προς την Αίγυπτο.


Ας δούμε τον καιρό των επόμενων ημερών αναλυτικά:

Δευτέρα - 28 Νοεμβρίου 2016
Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος.

ellada-28-11-2016


Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα υπάρχουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα έχουν διάρκεια και ενδεχομένως να σημειωθεί χαλαζόπτωση. 
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά άστατος με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη νότια Πελοπόννησο , τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα (Στερεά Ελλάδα / Εύβοια / Σποράδες / Κυκλάδες) ενώ στα δυτικά και βόρεια ο καιρός γενικά θα είναι βροχερός με μερικά διαστήματα παύσεων των φαινομένων.
Τις βραδυνές ώρες θα ξεκινήσουν σημαντικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας και προς το ξημέρωμα της Τρίτης τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα κατεβαίνουν.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν από ανατολικές - νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 Μποφώρ. Το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν. Στο Αιγαίο αρχικά οι άνεμοι από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5 έως και 7 Μποφώρ . Από τις απογευματινές ώρες θα στραφούν στο βόρειο Αιγαίο σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν σημαντικά.

Η θερμοκρασία μέχρι τους 17-18 βαθμούς Κελσίου. Αργά τη νύχτα αναμένεται κάθετη πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια.

Αττική:
Για την Αττική ο καιρός θα είναι άστατος με καταιγίδες από το ξημέρωμα , όμως γρήγορα μέσα στις πρωινές ώρες θα μετατοπιστούν ανατολικότερα και ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα με διαστήματα ηλιοφάνειας και παροδικών νεφώσεων. Αργά τη νύχτα αναμένεται νέα μεταβολή του καιρού με νεφώσεις και βροχές αλλά και πτώση της θερμοκρασίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας από νότιες - νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 Μποφώρ στα νότια - νοτιοανατολικά τμήματα με εξασθένιση από το απόγευμα.  Αργά τη νύχτα προς τη Τρίτη θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν εκ νέου.

Η θερμοκρασία έως τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου.


Θεσσαλονίκη:

Νεφελώδης καιρός με παροδικές βροχοπτώσεις.
Οι άνεμοι αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και από το μεσημέρι βόρειοι - βορειοδυτικοί 3 έως 5 Μποφώρ , με σημαντική ενίσχυση τις απογευματινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση.



Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016:
Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος

ellada-29-11-2016

Σημαντική μεταβολή του καιρού με αμιγώς χειμερινά χαρακτηριστικά.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της δυτικής - κεντρικής - ανατολικής Μακεδονίας , πιθανόν πολύ γρήγορα και στα ημιορεινά - πεδινά τμήματα της Θράκης με πιθανή αυξημένη ένταση. Οσο προχωράμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες ο χειμωνιάτικος καιρός θα καταστεί πιο βαρύς με τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν ραγδαίως στη Μακεδονία και πιθανότατα και στην Ηπειρο , στα ημιορεινά / ημιπεδινά τμήματα (200-400μ. υψόμετρο) . Στη Μακεδονία οι πόλεις των δυτικών και κεντρικών τμημάτων θα έχουν χιονόπτωση από τις μεσημβρινές ώρες. Στη Θράκη οι χιονοπτώσεις θα έχουν κατέλθει στα πεδινά τμήματα των 100-200μ. , ίσως και σε μηδενικό υψόμετρο μέσα στις μεσημβρινές ώρες. Σημειώνεται ότι υπάρχει πιθανότητα οι χιονοπτώσεις να έχουν έντονο χαρακτήρα τις μεσημβρινές προς απογευματινές ώρες σε Μακεδονία και Θράκη. Τις βραδυνές / μεταμεσονύκτιες ώρες ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει σημαντική βελτίωση σε Μακεδονία και τη Θράκη αλλά με πολύ τσουχτερό κρύο , ενδεχομένως να σημειωθεί παγετός τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.
Στην υπόλοιπη χώρα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλία , προβλέπονται αρχικά νεφώσεις παροδικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα. Μέσα στις μεσημβρινές ώρες οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα κατεβαίνουν υψόμετρο και αναμένεται να χιονίζει στα ημιορεινά τμήματα 600-700μ. και άνω. Τις πρώτες βραδυνές ώρες νέα υποτροπή θα δώσει εκ νέου φαινόμενα χιονόπτωσης μέσα στις πόλεις της Θεσσαλίας , όπως στα Τρίκαλα , την Καρδίτσα , τη Λάρισα , πιθανότατα και στη πόλη του Βόλου , χωρίς να αποκλείεται τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους έντονα. Προς το ξημέρωμα της Τετάρτης ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση κυρίως στη βόρεια Θεσσαλία.
Στη κεντρική Στερεά Ελλάδα και τη κεντρική / βόρεια Πελοπόννησο , αντίστοιχα περιμένουμε αρχικά παροδικές νεφώσεις με βροχές , αλλά και με μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας. Σταδιακά από τις απογευματινές ώρες , χιονοπτώσεις θα πολιορκούν τον άξονα από νότια Θεσσαλία έως και κεντρική Πελοπόννησο με τα υψόμετρα να κατέρχονται στην ημιορεινή ζώνη των 600-700 μέτρων. Αργά τη νύχτα νέα υποτροπή και εδώ , θα δώσει χιονοπτώσεις πιθανότατα σε χαμηλό υψόμετρο και με ισχυρή ένταση, στα ημιπεδινά τμήματα μεταξύ 300-500μέτρων.
Στην ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά Ελλάδα και Εύβοια , αρχικά ο καιρός θα είναι νεφελώδης με παροδικές βροχές. Ασθενείς έως μέτριας έντασης χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά τις μεσημβρινές προς απογευματινές ώρες ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το ξημέρωμα της Τετάρτης , οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν στην ημιορεινή ζώνη των 600-800 μέτρων κυρίως γύρω από τους ορεινούς όγκους της Εύβοιας , της βόρειας / δυτικής Αττικής και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου . Παράλληλα μέσα στη διάρκεια της νύχτας ίσως υπάρξει μερική βελτίωση του καιρού όμως το κρύο θα είναι αισθητό.
Στη δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι αρχικά άστατος με παροδικές βροχές , ενδεχομένως λίγες σποραδικές καταιγίδες , και γρήγορη βελτίωση τις απογευματινές προς βραδυνές ώρες. Παράλληλα στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις μέτριας έως και ισχυρής έντασης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις στο Αιγαίο με ένταση από 4 έως 6 Μποφώρ , με σημαντική ενίσχυση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση στα κεντρικά και βόρεια.


Αττική:
Νεφελώδης θα είναι ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας με παροδικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις μεσημβρινές ώρες στα ορεινά (Πάρνηθα / Κιθαιρώνας) , ενώ μέσα στη διάρκεια του απογεύματος και της νύχτας οι χιονοπτώσεις θα κατέλθουν σημαντικά , φτάνοντας έως τα 500-600μ. υψόμετρο μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης , απασχολώντας παράλληλα και τα Γεράνεια όρη , την οροσειρά του Πατέρα, την Πεντέλη και πιθανότατα και τον Υμηττό (στα βουνά της ανατολικής Αττικής τα φαινόμενα θα έχουν μειωμένη ένταση)

Οι άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 Μποφώρ , τοπικά στο Κάβο Ντόρο τα 8 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία σε πτώση.

Θεσσαλονίκη:
Νεφελώδης στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας με παροδικές βροχοπτώσεις ή χιονόνερο και χιόνια στα γύρω ορεινά έως τα 800-1000μ.
Από τις μεσημβρινές ώρες βαθμίαια οι χιονοπτώσεις θα κατέλθουν σε υψόμετρο φτάνοντας τα 200-400μ. γύρω από τη πόλη της Θεσσαλονίκης (προάστια) και κυρίως στον Χορτιάτη. Μεταξύ των απογευματινών και πρώτων βραδυνών ωρών αρκετά αυξημένη πιθανότητα υπάρχει να χιονίσει και μέσα στη πόλη της Θεσσαλονίκης για μερική ώρα. Προς το ξημέρωμα της Τετάρτης ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά.

Οι άνεμοι από βόρειες - βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία σε κάθετη πτώση.


Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016:
Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδας

ellada-30-11-2016

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός στη δυτική και βόρεια Ελλάδα με ηλιοφάνεια αλλά τσουχτερό κρύο. Στην υπόλοιπη χώρα και συγκεκριμένα στη κεντρική Στερεά Ελλάδα , τη κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο και μέρος της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο στα πεδινά , και ασθενείς χιονοπτώσεις από τα 400-500μ. και πάνω (κυρίως στο τμήμα της κεντροανατολικής Στερεάς Ελλάδας - νότιας Θεσσαλίας) τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο καιρός θα παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης μέσα στις πρώτες μεσημβρινές ώρες χωρίς να λείπουν ασθενή τοπικά φαινόμενα χιονοπτώσεων γύρω από τους ορεινούς όγκους. Πιθανή μικρή υποτροπή ενδεχομένως να παρουσιάσει ο καιρός στην ανατολική Στερεά Ελλάδα / Εύβοια κατά τις απογευματινές / βραδυνές ώρες με χιονόνερο στα πεδινά , και ασθενείς χιονοπτώσεις έως τα 400-500μ. Για την Εύβοια δεν αποκλείεται να θεαθούν νιφάδες έως και τα 300μ. υψόμετρο.
Για τις Κυκλάδες και τη Κρήτη ο καιρός θα είναι νεφελώδης με παροδικές βροχές κατά διαστήματα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις στο Αιγαίο με ένταση 6 έως και 8 Μποφώρ , πιθανότητα και για 9 Μποφώρ το απόγευμα στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Αντίστοιχα και στο Ιόνιο πέλαγος από βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα για την εποχή. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός στα πεδινά και ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας , όπως και στα ημιορεινά / ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Πελοποννήσου. Ολικός παγετός αναμένεται στις ηπειρωτικές ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.


Αττική:
Παροδικές νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας -περισσότερη ηλιοφάνεια- κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στα νοτιότερα τμήματα. Ασθενείς χιονοπτώσεις ορογραφικού τύπου ίσως σημειωθούν πρόσκαιρα τις πρώτες πρωινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ορεινά / ημιορεινά τμήματα (Πάρνηθα - Κιθαιρώνας / Γεράνεια όρη) περίπου στα 350-500μ. υψόμετρο , καθώς και σε περιοχές των υπερβορείων προαστίων ενώ στα πιο πεδινά τμήματα θα σημειωθεί τοπική βροχή ή χιονόνερο. Τη νύχτα , υπάρχει μικρή πιθανότητα πρόσκαιρης υποτροπής θα υπάρξει δίνοντας σποραδικές ασθενείς έως μέτριας έντασης χιονοπτώσεις στα υπερβόρεια βόρεια / βορειοανατολικά τμήματα και πιθανόν στα ανατολικά τμήματα της Αττικής έως τα 350-400μ. υψόμετρο. (+- 100μ.)  για λίγη ώρα.

Οι άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 6 έως 8 Μποφώρ

Η θερμοκρασία έως τους 7-8 βαθμούς Κελσίου

Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας με τσουχτερό κρύο.

Οι άνεμοι από βόρειες - βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται πως τις βραδυνές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός.



Τέλος για την Πέμπτη , τη νέα ημέρα του μήνα Δεκέμβρη , λίγα ασθενή φαινόμενα θα απασχολήσουν κυρίως τη Κρήτη και τις Κυκλάδες με λίγες παροδικές βροχοπτώσεις όπου και εκεί θα σταματήσουν γρήγορα. Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα με ηλιοφάνεια και πολύ αισθητό κρύο.

Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Σχόλια   

 
+4 #1 SakiS1980 27-11-2016 15:32
Καλή επιτυχία Στέλιο!!
Παράθεση
 
 
+5 #2 ringo2 27-11-2016 15:36
καλη επιτυχια στελιο
Παράθεση
 
 
+4 #3 Pindos man 27-11-2016 19:44
αντε κ το πρωτο χιονακι,καλη επιτυχια Στελιο!
Παράθεση
 
 
+3 #4 snowlover 27-11-2016 21:36
Μπράβο, βρε Στέλιο ! Καταπληκτική δουλειά! Καλή επιτυχία!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση