Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 195 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πα04262024

Last updateΠε, 25 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Τσουχτερό κρύο "Ρωσικής προέλευσης" και επιλεκτικές χιονοπτώσεις τις επόμενες 2 ημέρες - Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδος 26-27 Ιανουαρίου 2017

Τσουχτερό κρύο "Ρωσικής προέλευσης" και επιλεκτικές χιονοπτώσεις τις επόμενες 2 ημέρες - Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδος 26-27 Ιανουαρίου 2017

xionia-karditsa


Σύντομη κακοκαιρία με κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τις παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια - κεντρικά / κεντρονότια και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα , αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας τις επόμενες 2 ημέρες με τα φαινόμενα να εντοπίζονται κυρίως καθ'όλη τη διάρκεια της Πέμπτης και λιγότερο μέσα στη Παρασκευή.
Ο καιρός θα παρουσιάσει αισθητή βελτίωση σε όλη τη χώρα μέσα στη διάρκεια της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου. Το Σαββατοκύριακο θα κυλήσει με γενικά καλές καιρικές συνθήκες και αραιές νεφώσεις στη δυτική - κεντρική Ελλάδα , ενώ το θερμόμετρο σταδιακά θα ανέβει.
gfs z500 mslp eu 5-25-01-2017  gfs z500 mslp eu 7-25-01-2017

gfs z500 mslp eu 11-25-01-2017  gfs z500 mslp eu 15-25-01-2017

gfs T850 eu 2-25-01-2017  gfs T850 eu 5-25-01-2017

gfs T850 eu 7-25-01-2017  gfs T850 eu 12-25-01-2017

Αιτία αυτής της μεταβολής που περιμένουμε είναι το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων με άξονα από τη κεντρική Μεσόγειο έως τη βόρεια Ευρώπη - Σκανδιναβία όπου και θα προκαλέσει το "σκάψιμο" , δηλαδή την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών από τη Ρωσία , οι οποίες θα διασχίσουν από βορρά προς νότο όλο το νοητό άξονα της ανατολικής Ευρώπης και των χωρών της δυτικής Ασίας , ρίχνοντας τον υδράργυρο αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν για τις επόμενες 2 έως 4 ημέρες.  Μέσα στις περιοχές που θα επηρεαστούν βρίσκεται και η χώρα μας όπου θα γευτεί το κύμα ψύχους μέσα στη Πέμπτη και κυρίως την Παρασκευή. Δεδομένης όμως της βελτίωσης του καιρού την Παρασκευή , ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει βήμα βήμα μέσα στο Σαββατοκύριακο και κυρίως κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας στις αρχές Φεβρουαρίου.


Ας δούμε αναλυτικά τον καιρό των επόμενων ημερών:

Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος - Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

ellada-26-01-2017

Αρχικά προβλέπονται νεφώσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη με μερικά διαστήματα ηλιοφάνειας. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν έως και τα παραθαλάσσια τμήματα στη κεντρική Μακεδονία και κυρίως στο νομό Χαλκιδικής και στα ανατολικά του νομού Θεσσαλονίκης έως τις απογευματινές ώρες. Το βράδυ οι νεφώσεις θα περιοριστούν σημαντικά και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Στην υπόλοιπη χώρα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλία , τη κεντρική και μέρος της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας προβλέπονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο αρχικά στα πεδινά , χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα αυτών , από τα 400-600μ και άνω.
Από τις απογευματινές ώρες και μέσα στη διάρκεια της νύχτας, τοπικές χιονοπτώσεις θα κατέλθουν σε υψόμετρο έως και τα πεδινά και θα σημειωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς Ελλάδας όπως και σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας.  Παράλληλα στη Θεσσαλία η ένταση των χιονοπτώσεων θα είναι εναλασσόμενου χαρακτήρα με τα περισσότερα φαινόμενα να εντοπίζονται σε τμήματα της δυτικής και ανατολικής Θεσσαλίας και στα πεδινά τμήματα από τα 100-200μ. και άνω.
Στη Πελοπόννησο αναμένονται βροχές στα πεδινά τμήματα και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα αλλά και τα ημιορεινά της κεντρικής βόρειας Πελοποννήσου. Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες ενδεχομένως οι χιονοπτώσεις να κατέλθουν υψόμετρο έως τα 200-300μ κυρίως στη βορειοανατολική Πελοπόννησο (Κορινθία) , όμως θα έχουν τοπικό / παροδικό χαρακτήρα.
Στα νησιά του Ιονίου προβλέπεται βροχή και πιθανόν πρόσκαιρη καταιγίδα.
Για την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία θα υπάρχουν νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις στα πεδινά / ημιπεδινά τμήματα (300-400μ.) και πυκνές χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά.
Στις Κυκλάδες , τη Κρήτη , τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες , με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών τις μεσημβρινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις στο Αιγαίο με ένταση έως και τα 7 Μποφώρ. Στο Ιόνιο από ανατολικές - βορειοανατολικές διευθύνσεις έως 5 Μποφώρ τοπικά.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα με το θερμόμετρο να κατεβαίνει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.


Αττική:
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στο μεγαλύτερο μέρος του νομού με εκδήλωση λίγων τοπικών βροχών ή χιονόνερου κυρίως στα βόρεια και δυτικά πεδινά τμήματα. Χιονοπτώσεις με ασθενή ή μέτρια ένταση θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της βόρειας και δυτικής Αττικής από τα 400-600μ και άνω αλλά και στις περιοχές γύρω από τους ορεινούς όγκους. Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες θα συνεχίσουν να απασχολούν περιοδικά τα φαινόμενα χιονόπτωσης κυρίως στη δυτική  , τη βόρεια και μέρος της κεντροανατολικής Αττικής και γύρω από τους ορεινούς όγκους. Πιθανότητα πρόσκαιρης και ασθενούς χιονόπτωσης υπάρχει και εντός του λεκανοπεδίου , στις περιοχές γύρω από τους ορεινούς όγκους όπως επίσης και για λίγο στο κέντρο της Αθήνας μέσα στις πρώτες βραδυνές ώρες.
Αργά τη νύχτα και προς το ξημέρωμα της Παρασκευής τα φαινόμενα θα περιοριστούν και ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει βελτίωση ενώ λιγοστά φαινόμενα θα παραμείνουν γύρω από τους ορεινούς όγκους στα δυτικά και βόρεια.

Οι άνεμοι από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 Μποφώρ , με ενίσχυση το απόγευμα στα 7 κυρίως στα ανατολικά.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 6 - 7 βαθμούς Κελσίου. Τη νύχτα το κρύο θα είναι τσουχτερό και θα σημειωθεί παγετός στα βόρεια τμήματα.


Θεσσαλονίκη.
Νεφώσεις με πιθανότητα λίγων παροδικών χιονοπτώσεων στα ανατολικά του νομού τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες ενώ στα υπόλοιπα τμήματα θα υπάρχουν και λίγα διαστήματα ηλιοφάνειας. Βελτίωση από τις βραδυνές ώρες.

Οι άνεμοι αρχικά από βόρειες διευθύνσεις με ένταση έως 4 - 5 Μποφώρ που γρήγορα θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή , από -3 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Μερικός παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί.


Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος - Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017.

ellada-27-01-2017
Νεφώσεις με πρόσκαιρες - ασθενείς χιονοπτώσεις στα πεδινά θα σημειωθούν στην ανατολική Θεσσαλία και μέρος της δυτικής , στη κεντρική και μέρος της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και μέρος της ανατολικής - βορειοανατολικής Πελοποννήσου έως τις πρωινές ώρες. Σταδιακά και μέσα στη διάρκεια ο καιρός θα βελτιωθεί. Στη βόρεια Ελλάδα θα επικρατήσει "Ήλιος με δόντια" ενώ στη δυτική Ελλάδα αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με λίγες παροδικές βροχές και γρήγορη βελτίωση. Στις Κυκλάδες , τη Κρήτη , τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι νεφελώδης στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας , με τη βελτίωση να έρχεται από το απόγευμα και μετά.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις έως 6 Μποφώρ , με πρόσκαιρη ένταση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο μέχρι τα 8 Μποφώρ. Μερική εξασθένηση αναμένεται από το απόγευμα. Στο Ιόνιο πέλαγος από μεταβλητές διευθύνσεις έως 3 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί σε όλα τα ηπειρωτικά.

Αττική:
Παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρες - ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια - ανατολικά και δυτικά τμήματα του νομού με γρήγορη βελτίωση έως τις προμεσημβρινές ώρες. Στα υπόλοιπα τμήματα προβλέπονται λίγες νεφώσεις με αρκετή ηλιοφάνεια.
Οι άνεμοι από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις έως 6 Μποφώρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Η θερμοκρασία από - 2 έως 6 βαθμούς Κελσίου.


Θεσσαλονίκη:
Αίθριος ο καιρός με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Οι άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις έως τα 3 Μποφώρ.
Η θερμοκρασία από -5 έως 5 βαθμούς Κελσίου.




Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Σχόλια   

 
+3 #1 Pindos man 25-01-2017 23:46
Μπραβο Στελιο,καλη επιτυχια!μου αρεσε κ η φωτο ;-)
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση