Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 165 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πα04262024

Last updateΠα, 26 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Άνοδος της θερμοκρασίας , νοτιάδες και υγρασία μέχρι τη Δευτέρα και μετά βροχές - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 4-6 Φεβρουαρίου 2017

Άνοδος της θερμοκρασίας , νοτιάδες και υγρασία μέχρι τη Δευτέρα και μετά βροχές - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 4-6 Φεβρουαρίου 2017

P5310536
Με υγρό και αισθητά ζεστό καιρό (το μεσημέρι) θα κυλήσει ο καιρός μέχρι και την Δευτέρα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας λίγο πριν την μεταβολή του καιρού από τη νέα εβδομάδα.  Η επικράτηση των νοτιοδυτικών ανέμων θα ανεβάσουν αισθητά το θερμόμετρο μέσα στο Σαββατοκύριακο , όμως δεν θα λείψουν οι τοπικές ομίχλες στα ηπειρωτικά τη νύχτα και νωρίς το πρωί , όπως επίσης και οι τοπικές βροχές κυρίως στη δυτική Ελλάδα.

gfs z500 mslp eu 5-03-02-2017  gfs z500 mslp eu 9-03-02-2017
gfs z500 mslp eu 13-03-02-2017  gfs z500 mslp eu 17-03-02-2017


gfs-0-24-03-02-2017  gfs-0-48-03-02-2017

gfs-0-72-03-02-2017  gfs-0-96-03-02-2017


gfs T850 eu 5-03-02-2017  gfs T850 eu 9-03-02-2017

gfs T850 eu 13-03-02-2017  gfs T850 eu 17-03-02-2017


Ισχυρό πεδίο υψηλών πιέσεων πρόκειται να αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης και συγκεκριμένα στο ύψος των Σκανδιναβικών χωρών αλλάζοντας εντελώς το μοτίβο καιρού που είχαμε συνηθίσει τις προηγούμενες εβδομάδες στα μέρη μας. Η επικείμενη εκτεταμένη κάλυψη του αντικυκλώνα με κέντρο 1045-1050hPa θα εξαναγκάσει ένα τμήμα της πολικής αέριας μάζας από τη Σιβηρία στα χαμηλά στρώματα της τροπόσφαιρας να κινηθεί σε οριζόντιο άξονα , αντίθετο από τον συνηθισμένο (από ανατολικά προς τα δυτικά) βάζοντας μέσα στον πολικό κλοιό τις χώρες της βορειοανατολικής - βόρειας Ευρώπης και τμηματικά τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. 

Από την άλλη πλευρά , ο συμπιεσμένος και πολύ οργανωμένος πολικός στρόβιλος σε Καναδά - Γροιλανδία θα στροβιλίζεται διαρκώς και τμήματα του υπό τη μορφή αυλώνων / βαρομετρικών χαμηλών θα αποκόπτονται διαδοχικά προς τη δυτική - κεντρική Ευρώπη και κατ'επέκταση προς τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια , φέρνοντας κυρίως βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά στη χώρα μας. Στη πρώτη φάση της κακοκαιρίας όπου θα επηρεαστεί και η χώρα μας από τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου , η πρώτη οργανωμένη αποκοπή του αυλώνα στη κεντροδυτική Ευρώπη με τη συνοδεία οργανωμένου επιφανειακού βαρομετρικού χαμηλού στα 995 - 1000hPa από το εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων του Ατλαντικού ωκεανού , θα διασχίσει τη κεντρική Μεσόγειο - Ιταλία καταλήγοντας στη χώρα μας και θα φέρει κυρίως πολλές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας , όχι όμως ιδιαίτερη πτώση της θερμοκρασίας καθώς αυτή θα διατηρηθεί σε κανονικά επίπεδα για την εποχή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με εξαίρεση τη βόρεια - βορειοδυτική Ελλάδα όπου το θερμόμετρο θα πέσει περισσότερο.

Τα 2 κύρια χαρακτηριστικά της επερχόμενης κακοκαιρίας από την Δευτέρα θα είναι οι πολύ ενισχυμένοι νοτιάδες στο Ιόνιο και το Αιγαίο όπου θα φτάσουν τα 8 Μποφώρ και οι βροχές / καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα.


Αναλυτικά για τις επόμενες ημέρες.


Γενική πρόγνωση καιρου Ελλάδος - Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

ellada-04-02-2017

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στη δυτική - κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν σε ημιορεινά και κάποια ορεινά τμήματα της δυτικής - βορειοδυτικής χώρας καθώς και χιονοπτώσεις στους ορεινούς όγκους άνω των 1800-2000μ. και σε τμήματα των νήσων του ανατολικού Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι καλός με λίγες νεφώσεις , παροδικά αυξημένες το πρωί και τις βραδυνές ώρες.

Οι άνεμοι από δυτικές - νοτιοδυτικές διευθύνσεις στο Ιόνιο και το Αιγαίο με την ένταση τους να φτάνει τοπικά τα 6 Μποφώρ. 

Η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και νότια τμήματα και έως τους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου.

Αττική:
Καλός καιρός με ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις , προς το μεσημέρι ελαφρώς πυκνότερες. Λίγες αραιές νεφώσεις τις βραδυνές ώρες.
Οι άνεμοι από νοτιοδυτικές διευθύνσεις έως 4 Μποφώρ , τοπικά στα ανατολικά - νοτιοανατολικά τα 5 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου


Θεσσαλονίκη:

Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Τις βραδυνές ώρες οι νεφώσεις θα πυκνώσουν. 
Οι άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις έως 3 Μποφώρ και από το μεσημέρι νότιοι - νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου.


Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος - Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

ellada-05-02-2017

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στη δυτική Ελλάδα όπου αναμένεται να σημειωθούν τοπικές βροχές στους ορεινούς όγκους της δυτικής Πελοποννήσου , της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και σε τμήματα της Ήπείρου αλλά και χιονοπτώσεις που θα εντοπίζονται σε κορυφές άνω των 1800-2000 μέτρων. Τοπικές βροχές με τη μορφή όμβρων θα σημειωθούν εξίσου και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα το πρωί και το μεσημέρι
Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με διαστήματα ηλιοφάνειας. Μεγαλύτερη διάρκεια ηλιοφάνειας προβλέπεται στη νότια Ελλάδα με σχεδόν αίθριο καιρό.
Ευνοείται η μερική μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης κυρίως στη κεντρική και νότια Ελλάδα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις στο Ιόνιο έως 5 Μποφώρ. Στο Αιγαίο με την ίδια ένταση και τοπικά στα νότια έως τα 6 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές , φτάνοντας στα κεντρικά και βόρεια τους 15 με 17 βαθμούς Κελσίου και στα ανατολικά - νότια τμήματα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.


Αττική:
Ηλιοφάνεια και κατά τόπους νεφώσεις που θα είναι πυκνότερες τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες. 
Οι άνεμοι αρχικά από δυτικές - νοτιοδυτικές διευθύνσεις από 3 έως 5 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.


Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις όπου κατά διαστήματα θα είναι πυκνότερες στη διάρκεια της ημέρας.

Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις έως 3 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου.


Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος - Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

ellada-06-02-2017

Αλλάζει ο καιρός και από τα δυτικά μέσα στη διάρκεια της Δευτέρας.
Συγκεκριμένα ο καιρός αρχικά θα είναι παροδικά νεφελώδης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με διαστήματα ηλιοφάνειας. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στα ορεινά τμήματα της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της Ήπειρου.
Από τις απογευματινές ώρες και όσο προχωράμε προς το βράδυ , ο καιρός θα καταστεί ιδιαίτερα άστατος με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες , πρώτα στα Επτάνησα και στη συνέχεια στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ελλάδας (δυτική Πελοπόννησος - δυτική Στερεά Ελλάδα - Ήπειρο - δυτική Μακεδονία). Κατά τόπους τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ένταση στα βόρεια Επτάνησα , την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία.

Έντονες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και πιθανόν τα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας , της Ηπείρου και της δυτικής Θεσσαλίας τη νύχτα. Εξίσου έντονες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν άνω των 1800μ. στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Πελοποννήσου.

Λόγω των νοτιάδων θα ευνοηθεί για μία ακόμα ημέρα η μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης που θα εντοπίζεται κυρίως στη δυτική - κεντρική και νότια Ελλάδα.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στο Ιόνιο από τις μεσημβρινές ώρες φτάνοντας τοπικά τα 7 με 8 Μποφώρ  , τη νύχτα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και η ένταση τους θα πέσει στα 4 με 6 Μποφώρ. Στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες - νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 5 έως 6 Μποφώρ με σταδιακή ενίσχυση από το απόγευμα και μέσα στη νύχτα της Δευτέρας στα 7 με 8 Μποφώρ , κυρίως στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί έως τους 18 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και νότια , ενώ στα βόρεια θα κυμανθεί έως τους 14-16 βαθμούς Κελσίου. Πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία στα βορειοδυτικά τη νύχτα.


Αττική:
Νεφελώδης θα είναι ο καιρός με λίγα διαστήματα ηλιοφάνειας. Από τις βραδυνές ώρες και από τα δυτικά θα σημειωθούν βροχές όπου θα επεκταθούν ανατολικότερα μέσα στη διάρκεια της νύχτας. Πιθανότητα για σποραδική καταιγίδα μέσα στη διάρκεια της νύχτας στα νότια του νομού.

Οι άνεμοι από νότιες - νοτιοδυτικές διευθύνσεις έως 5 Μποφώρ , με προοδευτική ενίσχυση το απόγευμα και το βράδυ στα 6 με 7 Μποφώρ , τοπικά με ριπές 8 Μποφώρ στη νοτιοανατολική Αττική.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου.


Θεσσαλονίκη:
Νεφελώδης καιρός σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Από αργά το απόγευμα και κυρίως τις βραδυνές ώρες θα σημειωθούν γενικευμένες βροχές με διάρκεια.

Οι άνεμοι από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ένταση έως 5 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 14 με 15 βαθμούς Κελσίου .



Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Σχόλια   

 
+3 #1 Pindos man 03-02-2017 22:27
Μπραβο Στελιο,Καλη Επιτυχια!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση