Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 194 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Πα04262024

Last updateΠε, 25 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Οργανωμένη κακοκαιρία από τα δυτικά! Πρόγνωση καιρού Ελλάδος για 7-8 Νοεμβρίου 2017

Οργανωμένη κακοκαιρία από τα δυτικά! Πρόγνωση καιρού Ελλάδος για 7-8 Νοεμβρίου 2017

Χαίρετε φίλες και φίλοι!
 
Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην κεντροδυτική Μεσόγειο (Κορσική, κόλπος Γένοβας), με πολλαπλά μέτωπα κακοκαιρίας να επηρεάζουν περιοχές της ΝΔκής Γαλλίας, της Ιταλίας και των δυτικών Βαλκανίων (βλ. εικόνα 1). H εκρηκτική κυκλογένεση είναι απόρροιας μιας διαταραχής μέσης και κατώτερης ατμόσφαιρας η οποία οδήγησε στην κάθοδο και αποκοπή ψυχρών αερίων μαζών από τον βόρειο Ατλαντικό και την είσοδό τους πάνω από τα θερμά νερά της Μεσογείου (βλ. εικόνα 2).

7-8-nov-live-situation

Εικόνα 1: Αριστερά - Δορυφορική εικόνα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUMETSAT (13:00 UTC), Δεξιά – Μετεωρολογικός χάρτης επιφανείας και βαρομετρικών συστημάτων για την Ευρώπη (14:00 UTC).

7-8-nov-850-500-Ts-apokopi

Εικόνα 2: Θερμοκρασιακοί χάρτες στις στάθμες των 700 mb (αριστερά) και 500 mb (δεξιά), ενδεικτική της κυκλοφορίας των αερίων μαζών στη χαμηλή και μέση τροπόσφαιρα.

 Πρόκειται για μια διαταραχή με πολύ σοβαρό θερμοδυναμικό προφίλ, ύπαρξη έντονου θετικού στροβιλισμού (βλ. εικόνα 3) και ιδιαίτερα αυξημένους δείκτες αστάθειας, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στην εικόνα 4. Έτσι είναι άκρως ρεαλιστικό το ενδεχόμενο εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων και υδροσιφώνων στο πλαίσιο των ισχυρών καταιγιδών που πλήττουν και αναμένεται να πλήξουν τις προαναφερθείσες περιοχές της Ευρωπαϊκής ηπείρου.

7-8-nov-vort-gif

Εικόνα 3: GIF διαδοχικών μοντελικών αποτυπώσεων του στροβιλισμού. Είναι χαρακτηριστικός ο στροβιλισμός του συστήματος, ενώ αξιοσημείωτη είναι η συμπαγής δομή του ψυχρού μετώπου που αναμένεται να σαρώσει τα ΝΔκά Βαλκάνια μέσα στην Τετάρτη (βλ. και εικόνα 5).

7-8-nov-inst-indx

Εικόνα 4: Διάφοροι παράμετροι αστάθειας.

 Στη χώρα μας ήδη πυκνές νεφώσεις έχουν εδραιωθεί στα περισσότερα τμήματα, και μάλιστα αναμένεται να πυκνώσουν περαιτέρω τις επόμενες ώρες, με τα πρώτα φαινόμενα να λαμβάνουν χώρα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο με τη μορφή όμβρων και τοπικών καταιγιδών.

tue-7-nov-17

Τρίτη 07 Νοεμβρίου 2017

 Ήδη από τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες ο καιρός θα είναι ιδιαίτερα άστατος στα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας (κεντρικό και βόρειο Ιόνιο και Ήπειρος) με μπόρες και τοπικές καταιγίδες να λαμβάνουν χώρα. Το ίδιο μοτίβο θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας αλλά και τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό τα φαινόμενα θα δείχνουν σημαντική εμμονή σε τοπική κλίμακα. Έτσι σε συνδυασμό με την παροδικά ισχυρή ραγδαιότητα των φαινομένων, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος σημείωσης πλημμυρικών επεισοδίων. Από αργά το απόγευμα και μέσα στο βράδυ τα φαινόμενα αναμένεται να γενικευτούν και να αποκτήσουν μετωπική δομή (βλ. ψυχρό μέτωπο, εικόνα 5) επηρεάζοντας το σύνολο των νησιωτικών και παράκτιων δυτικών ηπειρωτικών τμημάτων αλλά και περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, της δυτικής Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου, επεκτεινόμενα προς τα ανατολικά. Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατούν νεφώσεις οι οποίες στα πιο ανατολικά τμήματα θα είναι πιο αραιές.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει σημαντική μεταβολή. Στις περιοχές όπου τα φαινόμενα θα είναι πιο συνεχή και έντονα, οι θερμοκρασίες θα είναι πιο χαμηλές. Η ηλιοφάνεια στα ΝΑκά νησιωτικά τμήματα θα βοηθήσει τη θερμοκρασία να φτάσει και τους 23-24 βαθμούς τοπικά.

 Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα είναι ΝΑκοί στα 6-7, τοπικά και 8 bf. Στο Αιγαίοι θα είναι Ν-ΝΑκοί ασθενείς έως μέτριοι (3-5 bf γενικά, τοπικά 6 bf στο βόρειο Αιγαίο).

7-8-nov-surf-press-charts

Εικόνα 5: Χάρτης πιέσεων και μετώπων επιφανείας.

 

Τετάρτη 08 Νοεμβρίου 2017

wed-8-nov-17

Το προαναφερθέν ψυχρό μέτωπο αναμένεται να κινηθεί αργά και μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης να δίνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Μάλιστα καθώς θα εισβάλλει στον ηπειρωτικό κορμό θα εξασθενεί σταδιακά, ως αποτέλεσμα της εξασθένισης του χαμηλού στην Αδριατική αλλά και της ορογραφικής δομής. Παρ’ όλα αυτά, θα προλάβει να δώσει ένα ολιγόωρο πέρασμα βροχών και τοπικών καταιγιδών και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα (ανατολική Στερεά, Θεσσαλία, κεντρικής και ανατολική Μακεδονία, Θράκη) με τον κύριο όγκο αυτών να εντοπίζεται στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και στα νησιά του ΒΑκού Αιγαίου. Σημαντική σε τοπικό επίπεδο θα είναι η ισχύς των φαινομένων και στην Αττική, καθώς η διέλευση της trough από το Μυρτώο πέλαγος αναμένεται να αναζωπυρώσει τη δυναμική των φαινομένων. Παράλληλα στα δυτικά-βορειοδυτικά τμήματα ο καιρός θα καθίσταται περισσότερο άστατος με διαστήματα μπορών και ηλιοφάνειας να εναλλάσσονται. Όσο θα βαδίζουμε προς το απόγευμα και την αλλαγή της μέρας, τα φαινόμενα στο Αιγαίο θα εξασθενούν, ενώ τα άστατο μοτίβο θα διατηρείται εξασθενούμενο στα ΒΔκά. Οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη δε φαίνεται να δέχονται κάποια φαινόμενα μέσα στην Τετάρτη.

Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας ως προς τις ελάχιστες τιμές στις βορειότερες περιοχές. μικρό θερμοκρασιακό εύρος στα ΒΔκά λόγω των διαρκών φαινομένων.

 Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα στραφούν σε ΝΔκούς στα 5-6 bf με μικρή εξασθένιση τις βραδινές ώρες. Αρχικά Ν-ΝΑκό και στη συνέχεια ΝΔκό ρεύμα αναμένεται στο Αιγαίο, με ένταση στα 5-6 bf γενικά. Κατά τη διεύλεση του μετώπου δεν αποκλείονται ριπές των 7 bf.

 
Επιμέλεια: Μιχαήλ Καρδαμάκης (michail)

Σχόλια   

 
+1 #1 Pindos man 06-11-2017 21:27
Εξαιρετική ανάλυση με χάρτες !εύγε Μιχάλη!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση