Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 214 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Τρ05072024

Last updateΔε, 06 Μαϊ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Ελλάδα - Ανάλυση Νεότερη Ενημέρωση για την πορεία του Μεσογειακού Κυκλώνα

Νεότερη Ενημέρωση για την πορεία του Μεσογειακού Κυκλώνα

Σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία των μοντέλων, κυρίως του Ευρωπαϊκού Προγνωστικού Μοντέλου ECMWF και του Παγκόσμιου Προγνωστικού Μοντέλου GFS δημιουργούνται 2 σενάρια για την μετέπειτα πορεία του Μεσογειακού Κυκλώνα.

Διαφάνεια1


Πως δημιουργήθηκε όμως αυτός ο Μεσογειακός Κυκλώνας, ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι αρχικά ξεκίνησε σαν βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τον κόλπο της Συρτής, όμως με την μετέπειτα πορεία Βόρειο Ανατολικά του Λιβυκού Πελάγους άρχισε να αποκτά το σύστημα αυτό ανοδικές κινήσεις όπου σε συνδυασμό, με την θερμή θερμοκρασιακή επιφάνεια των νερών που συναντάει ( 28 °C<) και την ζώνη σύγκλισης της ατμοσφαιρικής διαταραχής με την θερμή κατώτερη ατμόσφαιρα και την Ψυχρή ανώτερη ατμόσφαιρα δημιουργεί έναν εκρηκτικό μηχανισμό!!

Παρατηρούμε από την δορυφορική απεικόνιση ότι ο Μεσογειακός Κυκλώνας ήδη έχει αρχίσει και δημιουργείτε Βόρειο Ανατολικά του Λιβυκού Πελάγους και Νότιο Δυτικά του Ιονίου Πελάγους . Έπειτα, αυτό το σύστημα με τις ανοδικές κινήσεις του, με την θερμή θερμοκρασιακή επιφάνεια των νερών που συναντάει ( 26 °C<) και την ζώνη σύγκλισης της ατμοσφαιρικής διαταραχής με την θερμή κατώτερη ατμόσφαιρα και την Ψυχρή ανώτερη ατμόσφαιρα δημιουργεί έναν εκρηκτικό μηχανισμό!! Παράλληλα, με την λανθάνουσα θερμότητα που παίρνει από την ζέστη επιφάνεια της θάλασσας γίνεται εξάτμιση αυτών με αποτέλεσμα αυτο να συνδυάζει και να συγκρούεται με την καθαρά αυτού ατμοσφαιρική διαταραχή!! Ύστερα, το σύστημα αυτό με όλους αυτούς τους παράγοντες αρχίζει σιγά σιγά και παίρνει υποτροπικά χαρακτηριστικά με δεύτερο αποτέλεσμα να έχουμε την δημιουργία περιμετρικά ενός ματιού εξου και το Medicane!! Εκεί περιμετρικά από αυτό οι καταιγίδες γίνονται αρκετά ισχυρές και οι άνεμοι γίνονται θυελλώδεις ( περνούν την μορφή θύελλας).

Το σύστημα λοιπόν αυτό ως και TLC (Tropical Like Cyclone ) επηρέασε όπως ήταν αναμενόμενο περιοχές του Κέντρο Νότιο Ιονίου, της Δυτικό Κεντρικής Ελλάδας και της Δυτικής Νότιο Δυτικής Πελοποννήσου. Ουσιαστικά, οι Μέγιστες Ριπές των Ανέμων κυρίως σε Ζάκυνθο, Αργοστόλι Κυλλήνη, Κεφαλλονιά ξεπέρασαν σε ταχύτητα τα 120 με 130 ακόμα και Ριπές ανά τακτά χρονικά διαστήματα 140 χιλιομέτρων την ώρα, εκείνη την ώρα κυρίως το διάστημα 3 το πρωί ξημερώματα Παρασκευής με 9 τις πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας το σύστημα μέσα κυρίως στον πυρήνα του έφτασε στην μέγιστη ισχύ του, με την πίεση να φτάνει εν τέλει ακόμα και τα ( 987 με 988 hpa). Για αυτό και η αργή κίνηση του λόγω της ανατροφοδότησης από το κεντρικό Ιόνιο με έμφαση τα Νησιά του Ιονίου Πελάγους.

Έπειτα, από τις μεσημβρινές ώρες και ύστερα η τροχιά του συστήματος άρχισε λόγω των εμποδίων η ανάχωμα που βρήκε όταν μπήκε στην Στεριά να έχει κατεύθυνση ελαφρώς Βόρειο Ανατολική και όχι Νότιο Ανατολική, ουσιαστικά το κυρίως κομμάτι το φαινομένων πέρασε την Φθιώτιδα, Ανατολική Θεσσαλία και γενικά στον κέντρο Βόρειο τομέα της Επικράτειας. Ο λόγος που συνέβη αυτή η μετατόπιση λόγω του δευτερεύοντος χαμηλού που έχει παραμείνει στην κυριολεξία στην Ρόδο.

Εξέλιξη και μετέπειτα ώρες.

Το σύστημα αυτό σιγά σιγά θα αρχίσει να χάνει την δυναμική μέχρι όμως σιγά σιγά να βρίσκει αναχώματα προς την Στεριά με αποτέλεσμα να κάνει οπισθοχώρηση και να επηρεάσει εκ νέου το Κέντρο Νότιο Ιόνιο, και την Δυτική Νότιο Δυτική Πελοπόννησο μέχρι κυρίως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου. Από εκεί και Ύστερα έχουμε 2 πιθανά σενάρια προς τις Απογευματινές ώρες.

 

Διαφάνεια2

Α) Το χαμηλό αυτό να κινηθεί Νότια Νότιο Δυτικά με αποτέλεσμα να επηρεαστεί οριακά η Δυτική Πελοπόννησος και φυσικά λιγότερο ή Νότια, Ανατολική Πελοπόννησος και Αττικοβοιωτία. Ο λόγος, διότι το χαμηλό πλέον αυτό συναντά πιο ξηρές αέριες μάζες αλλά και το τοίχος της θερμής μάζας που πάει να εισέλθει από τα Βόρεια κράσπεδα της Αττικής. Το σενάριο αυτό κάνει simulation το Gfs.

Διαφάνεια3

Β) Η μετατόπιση όμως του δευτερεύοντος χαμηλού στην Ρόδο και προς τα Ανατολικά και η στάση της ανόδου της θερμής μάζας μας προϊδεάζει ότι η κίνηση του χαμηλού θα είναι Νότια, Νότιο Ανατολική όπου αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα επηρεαστεί όλη η Μεσσηνία με Ριπές 10 πιθανόν και 11 μποφόρ αλλά και τα Πολύ Νότια κράσπεδα της Πελοποννήσου, προσωπικά εκτιμώ ότι με την κίνηση του αρχικά Νότια και έπειτα ελαφρώς Νότιο Ανατολικά θα προλάβει να ανατροφοδοτηθεί με αποτέλεσμα προς το απόγευμα το Σαββάτου έντονα φαινόμενα να έχουν οι παρακάτω περιοχές, Αττικό Βοιωτία τα Κεντρικά και Ανατολικά τμήματα και Νότιο Ανατολική Νότια Πελοπόννησος κυρίως όμως τα πολύ Νότια Νότιο Ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Το σενάριο αυτό δείχνει σαν simulation το ECMWF.

Διαφάνεια5

Προσωπικά, πιστεύω ότι η κατάσταση θα είναι κάπου στην μέση βάση των παραπάνω παραγόντων.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση