Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 191 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Πα04262024

Last updateΠε, 25 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις Βόρειος Πόλος στους +20c φέτος. Τι σημαίνει για την Ελλάδα.

Βόρειος Πόλος στους +20c φέτος. Τι σημαίνει για την Ελλάδα.

petermann
 
Παγκόσμια ανησυχία για τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτό το μήνα στον Β.Πόλο διαφορά των οποίων στα περισσότερα σημεία ξεπερνούν στους +20c από τα φυσιολογικά επίπεδα.
Παρατηρούνται δηλαδή υψηλότερες θερμοκρασίες κατά 20 βαθμούς Κέλσιου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2015. 
 
Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται η θερμοκρασιακή ανωμαλία η οποία έχει ξαφνιάσει κλιματολόγους αλλά και μετεωρολόγους. Φταίει η παγκόσμια υπερθέρμανση ; Φταίει το ΟΖΟΝ ; Φταίνε τα αέρια του θερμοκηπίου; Εμείς δεν θα σταθούμε σε αυτό το θέμα αλλά θα εστιάσουμε στο τι μπορεί να σημαίνει αυτή η ανωμαλία για το βόρειο ημισφαίριο.
 
Ας δούμε τις θερμοκρασίες :  
   


temperatureArctic


Τα δεδομένα είναι πολλά και έρχονται γρήγορα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εκφέρουμε πλήρη άποψη προς το παρών αλλά θα προσπαθήσουμε να τα μεταφράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  

Ο πάγος του αρκτικού κύκλου προσπαθεί να επανακτηθεί παρότι οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά υψηλές και στην παρακάτω εικόνα μπορούμε να δούμε ότι εκτείνεται σε πολύ μικρή έκταση αναλογικά με τα προηγούμενα χρόνια.
sea ice


Σε παγκόσμια κλίμακα και ακόμη καλύτερα σε κλίμακα βορείου ημισφαιρίου, μπορούμε να πούμε ότι μία αύξηση των θερμοκρασιών του Β.Πόλου θα έχει ως αποτέλεσμα ψυχρές μάζες να προωθηθούν σε νοτιότερα γεωγραφικά μήκη και πλάτη.
Ας δούμε την σημερινή θερμοκρασιακή κατάσταση στο βόρειο ημισφαίριο.
arctic1 

Στη σημερινή εικόνα βλέπουμε θερμοκρασίες στο Β.Πόλο περίπου στους -11c κατά Μ.όρο ενώ θα έπρεπε να είναι -13 με -20c κατά γενική ομολογία. Αντιθέτως σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη ειδικά στην Ασία βλέπουμε θερμοκρασίες από -10 έως -40c. Αυτό είναι εν' μέρη αποδεκτό καθώς πρόκειται για Σιβηρικά εδάφη όπου παραδοσιακά παρατηρούνται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Εμείς θέλουμε να εστιάσουμε στα πιο νότια σημεία.
Η αλλαγή που πρόκειται να κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι κάθοδος ψυχρότερων μαζών σε νοτιότερα εδάφη όπου αυτό θα προκαλέσει εκτεταμένα χαμηλά συστήματα , βροχές , χιόνια αλλά και ισχυρούς ανέμους.

Ας δούμε τον παγκόσμιο χάρτη σήμερα το μεσημέρι.
globe copy

Στο χάρτη βλέπουμε πιθανά σημεία καταβάσεων όχι απαραίτητα πολικών μαζών αλλά ψυχρότερων του κανονικού οι οποίες μπορούν να διαταράξουν τις φυσιολογικές συνθήκες των εύκρατων περιοχών με αρκετά βαθιά χαμηλά ή γενικές περιοχές χαμηλών πιέσεων. Στον χάρτη φαίνεται το σημαντικό μέτωπο χαμηλών πιέσεων που έπληξε και πλήττει την Ιβηρική χερσόνησο Γαλλία και Αγγλία. Ο εγκλωβισμός ψυχρών λιμνών στα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη πάντα δημιουργεί εξαιρετικά έντονα φαινόμενα ανάλογα με την περιοχές και τις εκάστοτε μεταβλητές , από χιόνια στη Σαχάρα έως Κυκλώνες στην Μεσόγειο κλπ.
Εφόσον οι ψυχρές λίμνες θα έχουν την τάση να διακόπτουν τα φυσιολογικά εύκρατα κλίματα τότε θα πρέπει και στη χώρα μας να περιμένουμε αρκετές ψυχρές καταβάσεις που μπορεί να αποφέρουν δυσμενή φαινόμενα όπως θυελλώδης ανέμους , χιόνια και βροχές συνεχόμενης έντασης. Πρακτικά θα διευκολυνθεί η έλευση μεγάλων ψυχρών (όχι απαραίτητα πολικών) συστημάτων τα οποία θα επηρεάσουν τη χώρα μας.

Ας δούμε την θερμοκρασιακή ανωμαλία για τις 30 Νοεμβρίου όπου περιμένουμε μία τέτοια ψυχρή κατάβαση.
global temp a

Μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα τη θερμοκρασιακή ανωμαλία που προκύπτει στα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη(ο συγκεκριμένος χάρτης είναι μόνο μία ματιά στον συνολικό χρονικό ορίζοντα) Μεξικό , Μεσόγειος Τουρκία. Ταυτόχρονα, είναι τουλάχιστον απογοητευτική η εικόνα βορειότερα στον χάρτη, στην περιοχή του αρκτικού κύκλου που βλέπουμε πως η θερμοκρασιακή ανωμαλία είναι πολύ μεγαλύτερη στους +15 με +23c.
Επίσης το γεγονός πως στο σύνολό της η Σιβηρική επικράτεια είναι αυτή τη στιγμή καλυμμένη με χιόνι από 10cm έως 75cm βοηθά στο να μεταφερθούν αυτές οι ψυχρές μάζες νοτιότερα και στην περίπτωσή μας δυτικότερα καθώς η ατμοσφαιρική ακολουθία προστάζει τις κρύες μάζες της δυτικής Σιβηρίας να μετακινούνται δυτικά - νοτιοδυτικά.
snow depth

Κλειδί για την μεγάλη αλλαγή που συντελείται χωρίς να γνωρίζουμε αν θα σταματήσει η θα γίνει πιο έντονη είναι ο ωκεανός. Δυστυχώς προς μεγάλη επιβεβαίωση της επιστημονικής κοινότητας τα ωκεάνια ρεύματα του βόρειου Ατλαντικού αρχίζουν να αλλάζουν καθώς η θερμοκρασία του νερού στον αρκτικό κύκλο είναι 4-6c υψηλότερη από το κανονικό. Φυσικό επακόλουθο όλων των ανωτέρω είναι η μετατόπιση των ψυχρών μαζών νοτιότερα και ειδικά με τη μορφή μεγάλων "ψυχρών γλωσσών" οι οποίες θα οδηγούν χαμηλές πιέσεις σε νοτιότερα εδάφη.
Στη χώρα μας προβλέπεται ψυχρός καιρός ανά διαστήματα με κακοκαιρίες οι οποίες θα έχουν κύριο χαρακτηριστικό τα χιόνια, τις βροχές καθώς και τους θυελλώδεις άνεμους. Δεν αναμένουμε συνεχόμενα τέτοια φαινόμενα απλά θέλουμε να εκφράσουμε την αυξημένη πιθανότητα αυτά τα φαινόμενα φέτος να είναι πιο έντονα ή σε κάποιες περιπτώσεις και με μεγάλη διάρκεια.
Παρόμοιες καταστάσεις επηρεάζουν την Ιβηρική χερσόνησο όπου επί μία εβδομάδα επικρατεί κακοκαιρία η οποία έχει στοιχίσει και τη ζωή ανθρώπων.

Ας δούμε τον χάρτη της Ελλάδας για τις 29 Νοεμβρίου.
 
greece
Χαρακτηριστικά τα χαμηλά στην Μεσόγειο που ως αποτέλεσμα της ψυχρής λίμνης από τα βορειότερα θα δώσουν αρκετές βροχές και μετέπειτα χιόνια που από ότι φαίνεται θα είναι πυκνά ειδικά στα βόρεια και κεντρικά ορεινά αλλά και σε ημι-ορεινές περιοχές. Οι πιθανότητες να χιονίσει και σε χαμηλότερα υψόμετρα της Πάρνηθας - Πεντέλης είναι ορατές την Τετάρτη τα ξημερώματα εάν και εφόσον υπάρξει υετός. Οι θερμοκρασίες το πρωί της Πέμπτης θα πέσουν στην Αθήνα στους 2-3c, και παγετός θα επικρατήσει το πρωί σε Θεσσαλία και βόρεια Ελλάδα.

Σε γενικές γραμμές στα τέλη του Νοεμβρίου θα έχουμε κακοκαιρία που θα κλείσει με πολύ κρύο στο τέλος. Ο Δεκέμβριος φαίνεται ουδέτερος στο πρώτο δεκαήμερο. Ο φετινός χειμώνας σε γενικές γραμμές θα είναι πρωτόγνωρος προγνωστικά αλλά και με βάση τι έχουμε δει ως τώρα σίγουρα δεν θα είναι φυσιολογικός. Η χώρα μας θα επηρεαστεί από τις αλλαγές που συμβαίνουν αργά η γρήγορα είτε τον Δεκέμβριο είτε τον Ιανουάριο.  

Στο Meteoclub θα αναμένουμε οποιαδήποτε αλλαγή και με δελτία - προγνώσεις όπως πάντα θα σας ενημερώνουμε έγκυρα και αποτελεσματικά. Το παρών άρθρο αποτελεί ανάλυση των πιθανών σεναρίων της ιδιαίτερης θερμοκρασιακής ανωμαλίας που έχει δημιουργηθεί φέτος κατά προσέγγιση.
 
 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΓΑΝΤΖΟΝΥΧΑΣ (ZEUS).
 
 

Σχόλια   

 
+4 #1 Pindos man 24-11-2016 22:18
Εξαιρετικο αρθρο,μπραβο Σωτηρη!
Παράθεση
 
 
+2 #2 George_Vari 24-11-2016 23:58
Μπράβο Σωτήρη, καλή ανάλυση!
Παράθεση
 
 
+2 #3 ringo2 25-11-2016 00:25
πολυ ωραιο αρθρο σωτηρη
Παράθεση
 
 
+2 #4 snowlover 25-11-2016 07:27
Πολύ χρήσιμο άρθρο , Σωτήρη!
Παράθεση
 
 
+2 #5 Karpouzoeispraktoras 25-11-2016 10:06
Ο μηχανισμός ενεργιακού ισοζυγίου της ατμόσφαιρας είναι τόσο περίπλοκος που ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως τη λειτουργία του. Ενδιαφέροντα αυτά που αναλύονται στα άρθρα και χαίρομαι που παρουσιάζονται έτσι χωρίς αυθαίρετα συμπεράσματα που βλέπω σε άλλα άρθρα για τρομακτικά σενάρια, ανεπαρνόρθωτες ζημιές και άλλα τρομολαγνικά. Ο πλανήτης πάντα περνούσε περιόδους κλιματικών ανακατατάξεων και πάντα θα περνάει.
Παράθεση
 
 
+1 #6 no name 25-11-2016 16:51
Πολύ χρήσιμο άρθρο , έχουν υπάρξει στο παρελθόν τέτοιας μορφής κακοκαιρίες στην χώρα μας;
(και αν ναι πότε)
Παράθεση
 
 
+1 #7 Χρήστος Κ, 18-01-2017 14:07
Επειδή το καλό πρέπει πάντα να λέγεται, ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ για τη δικαίωση αυτής της πρόγνωσης, δύο (2) μήνες μετά από τη δημοσίευση της !!!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση