Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 222 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πα04262024

Last updateΠε, 25 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις Ανάλυση καιρικής τάσης για το 3ο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου 2017

Ανάλυση καιρικής τάσης για το 3ο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου 2017

amygdalia

"Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει , καλοκαίρι θα μυρίσει" , θα μπορούσε να είναι ο μεταφορικός τίτλος για την περιγραφή του καιρικού τρίτου δεκαημέρου στην Ελλάδα, ή αλλιώς μια πρώτη πρώιμη επαφή με την Άνοιξη.

Εκτός από το διάστημα μεταξύ 19 - 21 Φεβρουαρίου , όπου και προβλέπεται να έχουμε μεταβολή του καιρού με βροχές στη δυτική - κεντρική - βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα , αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας , το υπόλοιπο διάστημα έως και τις 25 με 26 Φεβρουαρίου θα χαρακτηριστεί με αίθριες καιρικές συνθήκες , τοπικές ομίχλες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και άνοδο της θερμοκρασίας.

  gfs-0-24-17-02-2017  gfs-0-54-17-02-2017

gfs-0-96-17-02-2017  gfs-0-132-17-02-2017

gfs-0-186-17-02-2017  gfs-0-222-17-02-2017

Επιστρέφει για τα καλά η ζωνική κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή ήπειρο με τον Αζορικό αντικυκλώνα να δημιουργεί ισχυρό υποτροπικό αεροχείμαρρο στη κεντροβόρεια Ευρώπη. Η κυκλοφορία της συγκεκριμένης μορφής δημιουργεί ενισχυμένα βαρομετρικά χαμηλά στο ύψος του Ηνωμένου βασιλείου και τη Σκανδιναβία με κίνηση από δυτικά προς ανατολικά , όπως επίσης ενισχυεί σημαντικά και την ένταση των δυτικών - νοτιοδυτικών ανέμων κυρίως στα κράτη της κεντροβόρειας Ευρώπης.
Στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα για τη περιοχή μας , όπως προαναφέρθηκε για το διάστημα 19 έως και 21 Φεβρουαρίου , διαταραχή ήπιας έως μέτριας μορφής θα επηρεάσει τον Ελλαδικό χώρο με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά , ίσως και τα κεντρικά τμήματα , ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα βόρεια και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Μια δεύτερη ύφεση από αβαθές βαρομετρικό χαμηλό κατερχόμενη από τα βόρεια - βορειοδυτικά , θα ξαναδώσει τοπικά φαινόμενα την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου στα δυτικά και κεντρικά και νότια τμήματα.

Από την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου έως και το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου ο καιρός θα χαρακτηριστεί ώς "σχεδόν ανοιξιάτικος" , με τον υδράργυρο να ανεβαίνει σταδιακά , φτάνοντας στα ηπειρωτικά τμήματα τους 19 με 22 βαθμούς Κελσίου στις μέγιστες τιμές , όσο πλησιάζουμε προς το Σάββατο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν κατά βάση από νότιες - νοτιοδυτικές διευθύνσεις , ενώ θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα δυτικά / κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα.

Όσον αφορά την εξέλιξη για τον καιρό του Τριημέρου (25 με 27 Φεβρουαρίου) , υπάρχουν 2 σενάρια και αφορούν κυρίως την δυναμική μίας πιθανής μεταβολής.

1) Μέσα στο Σάββατο και περισσότερο τη Κυριακή 26 Φεβρουαρίου , μέρος ενός πολύ οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού θα αρχίσει να επηρεάζει τη χώρα μας από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά , αρχικά με βροχές και καταιγίδες , τοπικά έντονες και χιονοπτώσεις αργότερα στα ορεινά - ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα η θερμοκρασία θα πέσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας από 5 έως 8 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες στα πελάγη. Περιγράφοντας το συγκεκριμένο σενάριο θα πρέπει η κακοκαιρία να διαρκέσει έως και τη Τρίτη 28 Φεβρουαρίου , την τελευταία ημέρα του μήνα , όπου για την Καθαρά Δευτέρα οι καιρικές συνθήκες μάλλον δεν θα είναι ευνοϊκές στο πέταγμα του χαρταετού στο ανατολικό ηπειρωτικό κομμάτι λόγω φαινομένων.
Το ποσοστό επικράτησης του συγκεκριμένου σεναρίου κυμαίνεται μεταξύ 25-40% (με πιθανότητα αυξομείωσης)
ECM1-192-17-02-2017

2) Μικρότερη δυναμική για το προαναφερθέν διάστημα λαμβάνοντας υπόψην τη κίνηση του Αζορικού αντικυκλώνα από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η ήδη υπάρχουσα οργανωμένη διαταραχή στη Σκανδιναβία δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα ύπο τη μορφή των φαινομένων τη χώρα μας , όμως θα ενισχύσει σημαντικά τους βοριάδες στα πελάγη και θα ρίξει τον υδράργυρο κατά 5 με 8 βαθμούς Κελσίου (σε σχέση με το διάστημα 22 με 25 Φεβρουαρίου.) Παρ'όλα αυτά , τα όποια φαινόμενα προκύψουν θα είναι τοπικού χαρακτήρα και το πέταγμα του χαρταετού θα γίνει με κάπως πιο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες , δεδομένου ότι οι άνεμοι θα έχουν ικανοποιητική έως δυνατή ένταση για το πατροπαράδοτο έθιμο.
Το ποσοστό επικράτησης του συγκεκριμένου σεναρίου κυμαίνεται μεταξύ 60-75% (με πιθανότητα αυξομείωσης)
gfs-0-216-17-02-2017


Λίγο πολύ , η προοπτική του καιρού στη λήξη του ημερολογιακού Χειμώνα δηλώνει περισσότερη ασάφεια. Πρόκειται για ένα διάστημα άνω των 10 ημερών όπου εξαιτίας της μετάβασης από το Χειμώνα στην Άνοιξη , η συμπεριφορά των αριθμητικών μοντέλων δεν δίνει σαφή εικόνα στους προγνώστες.
Παρ'όλα αυτά για οποιαδήποτε εξέλιξη , θα ενημερωθείτε μέσα από την ιστοσελίδα μας.


MT8 Athen ens-17-02-2017c

Στο άνω διάγραμμα μπορείτε να δείτε την θερμοκρασιακή τάση (για την Αθήνα) με βάση την περιγραφή που δώθηκε παραπάνω για το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.



Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Σχόλια   

 
+1 #1 Pindos man 18-02-2017 23:03
Μπραβο Στελιο!ωραια αναλυση,αντε να δουμε το τελος του χειμωνα τι θα μας φερει!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση