Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 219 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Κυ05052024

Last updateΣα, 04 Μαϊ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση 2012-2013: Παρατηρητήριο (20 Ιαν.)

Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση 2012-2013: Παρατηρητήριο (20 Ιαν.)

z500 mean jan2013

Διαβάστε πρώτα εδώ!
Για πληροφορίες σχετικά με τα διαγράμματα που παρουσιάζονται, μετακινηθείτε στο τέλος της παρούσας ανάρτησης!

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ
- Νέο! Παρατηρείται σταδιακή αποκλιμάκωση της στρατοσφαιρικής θέρμανσης.
- Νέο! "Στάσιμη" εμφανίζεται η μεταφορά της στρατοσφαιρικής θέρμανσης στα κατώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα της πολικής στρατόσφαιρας. Επιπρόσθετα, καταγράφονται πλέον αρνητικές αποκλίσεις στην ανώτερη πολική στρατόσφαιρα (χαμηλότερες θερμοκρασίες), γεγονός που θα μπορούσε να υποδείξει την σταδιακή επάνοδο του πολικού στροβίλου. Τέλος, διατηρούνται και οι αρνητικές αποκλίσεις στη θερμοκρασία των κατώτερων στρωμάτων (κοντά στην επιφάνεια) της πολικής ατμόσφαιρας.
- Νέο! Καταγράφεται ενίσχυση του δυτικού ζωνικού ανέμου της κατώτερης ατμόσφαιρας στα μέσα γεωγραφικά πλάτη (συνδεόμενη με την ενισχυμένη Ατλαντική ροή). Δυτική είναι η επικτρατούσα συνιστώσα των ανέμων στην πολική τροπόσφαιρα, ενώ διατηρούνται οι ανατολικοί άνεμοι μέσα στην στρατόσφαιρα.
- Διατηρείται "προγνωστικά" η "κινητικότητα" του Καναδικού στροβίλου, γεγονός που οδηγεί σε καταρχήν εδραίωση ζωνικής κυκλοφορίας.
- Νέο! Μεσοπρόθεσμα, φαίνεται πως "υποχωρεί" το σενάριο της αποκοπής της Ατλαντικής ροής (συνδεόμενης με την παρουσία του Καναδικού τμήματος του πολικού στροβίλου) και "ενισχύεται" το σενάριο της σταδιακής εξασθένισής της. Αυτό υποστηρίζεται προγνωστικά από την διαφαινόμενη τάση "θέρμανσης" του Καναδικού στροβίλου και σταδιακής ένωσης του με τον αντίστοιχο Σιβηρικό. Το σενάριο αυτό φαίνεται να επαληθεύεται και από τις αρνητικές αποκλίσεις που καταγράφονται στην ανώτερη στατόσφαιρα.
- Νέο! Σε ό,τι αφορά στην ευρύτερη περιοχή μας, φαίνεται πως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (αρχής γενομένης από την Παρασκευή) η χώρα μας θα επηρεαστεί από βαρομετρικό σύστημα που συνδέεται με τον "υπερ-αυλώνα" που δημιουργεί ο Καναδικός στρόβιλος στον Ατλαντικό. Όπως δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο "υπερ-αυλώνας" αυτός αναμένεται να οδηγήσει σε κυκλογέννεση στην Κ. Μεσόγειο, ενώ η προκύπτουσα διάταξη των συστημάτων αναμένεται να ευνοήσει την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή μας. Συνοψίζοντας, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αποκλειστεί το σενάριο η Β. Ελλάδα (πιθανώς και η Κ.) να "δει" αξιόλογες χιονοπτώσεις σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα (επισφαλές να πούμε το ίδιο και για πεδινές περιοχές, τουλάχιστον προς το παρών).

Τονίζεται πως οι παραπάνω προγνωστικές εκτιμήσεις στηρίζονται σε προγνωστικά δεδομένα "υψηλού ρίσκου", ιδιαίτερα κατά την χρονική περίοδο που διανύουμε.

Ορμώμενος από σχόλια που ακούγονται στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περί της "αξίας" και της σημειολογίας του φαινομένου της ΑΣΘ, θέλω να επισημάνω (για πολλοστή φόρα πως:
Οι όποιες επιπτώσεις μίας ΑΣΘ είναι σχετικά δύσκολο να προβλεφθούν από τα αριθμητικά μοντέλα, ενώ απαιτείται κάποιο σεβαστό χρονικό διάστημα (μέρες, εβδομάδες) έως ότου η τροπόσφαιρα (ατμοσφαιρικός τόπος δημιουργίας του καιρού) "ανταποκριθεί" στις αλλαγές που παρατηρούνται στη στρατόσφαιρα.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ (10 hPa) ΣΤΡΑΤΟΣΦΑΙΡΑ

ΧΡΟΝΟΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΖΩΝΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΚΤΙΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ (60Ν - 90Ν)

ΧΡΟΝΟΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΖΩΝΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΚΤΙΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ (60Ν - 90Ν)

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗΣ ΚΑΝΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΖΩΝΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ: ECMWF (διατομή 0Ν - 90Ν)

ΠΡΟΓΝΩΣΗ Γ. ΥΨΟΥΣ @ 500 hPa (T0+240): ECMWF (επάνω) & GFS (κάτω) (Μ.Ο. ENSEMBLES)
Σε περίπτωση που ο προγνωστικός χάρτης του ECMWF δεν έχει ανανεωθεί (0Ζ: 11:30, 12Ζ: 00:30), δοκιμάστε τον επόμενο σύνδεσμο: http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf.php?ech=120&mode=1&map=1&type=1.


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ @ 850 hPa (T0+240): ECMWF (επάνω) & GFS (κάτω) (Μ.Ο. ENSEMBLES)
Σε περίπτωση που ο προγνωστικός χάρτης του ECMWF δεν έχει ανανεωθεί (0Ζ: 11:30, 12Ζ: 00:30), δοκιμάστε τον επόμενο σύνδεσμο: http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf.php?ech=120&mode=0&map=1&type=1&archive=0.

Πηγές χαρτών
1. http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/
2. http://www.geo.fu-berlin.de/en/met/ag/strat/produkte/winterdiagnostics/index.html
3.http://www.meteociel.fr/

Βασικές πληροφορίες
Στόχος της παρούσας ανάρτησης είναι να αποτελέσει ένα χρήσιμο και απλό εργαλείο για όλους εκείνους που τους ενδιαφέρει η παρακολούθηση του επεισοδίου της αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης (ΑΣΘ) που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Β. Ημισφαίριο. Για την καλύτερη "χρήση" της συγκεκριμένης άναρτησης, λάβετε υπόψη τα παρακάτω:

1. Το σύνολο των διαγραμμάτων είναι δυναμικά συνδεδεμένα με την πηγή τους. Αυτό σημαίνει πως η ανανέωση τους θα πραγματοποιείται αυτόματα και δεν θα εξαρτάται από την ανανέωση του παρόντος ιστολογίου.
2. Σε τακτά χρονικά διαστήματα και όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο θα υπάρχουν ανανεώσεις στο επεξηματικό κείμενο - ερμηνεία (βλ. παρακάτω). Στην αρχή της παρούσας ανάρτησης, υπάρχει ένδειξη του χρόνου της τελευταίας ανανέωσης του συγκεκριμένου κειμένου. Αντίστοιχη ένδειξη θα προστίθεται και στον τίτλο της ανάρτησης (εντός παρενθέσεως), κάθε φορά που πραγματοποιείται κάποια ανανέωση.
3. Σε ό,τι αφορά στα διαγράμματα, παρουσιάζονται (κατά σειρά εμφάνισης):
- Η χρονοσειρά της θερμοκρασίας στα 10 hPa, για την παρακολούθηση της εξέλιξης του επεισοδίου της ΑΣΘ (βλ. κόκκινη γραμμή).
- Οι χρονοσειρές των αποκλίσεων της μέσης ζωνικής θερμοκρασίας και του μέσου ζωνικού ανέμου στην Αρκτική ατμόσφαιρα (60Ν - 90Ν), για την παρακολούθηση της έντασης του φαινομένου καθώς και του "βάθους" διείσδυσης των πιθανών επιπτώσεων στα κατώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα.
- Η ανάλυση της κατακόρυφης κατανομής του μέσου ζωνικού ανέμου στο Β. Ημισφαίριο (0Ν - 90Ν), για την παρακολούθηση της κατάστασης του πολικού στροβίλου.
- Οι μέσοι όροι των αριθμητικών προγνώσεων πολλαπλού δείγματος των μοντέλων του ECMWF και του NCEP (GFS) για το γ. ύψος στα 500 hPa σε βάθος χρόνου +120ώρες (βλ. ημερομηνία ισχύος της πρόγνωσης στο επάνω αριστερό τμήμα των χαρτών), για την εκτίμηση της προβλεπόμενης ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.
- Οι μέσοι όροι των αριθμητικών προγνώσεων πολλαπλού δείγματος των μοντέλων του ECMWF και του NCEP (GFS) για τη θερμοκρασία στα 850 hPa σε βάθος χρόνου +120 ώρες (βλ. ημερομηνία ισχύος της πρόγνωσης στο επάνω αριστερό τμήμα των χαρτών), για την εκτίμηση της προβλεπόμενης "χωροθέτησης" των αερίων μαζών.

Επιμέλεια - Σύνταξη: Θοδωρής Μ. Γιάνναρος (thgian82)

Σχόλια   

 
#1 ΕΛΑΣΜΑΤΟΥΡΓΟΣ 13-01-2013 17:13
συγχαρητηρια!!! !!
Παράθεση
 
 
+1 #2 Teometeo 15-01-2013 12:26
Θόδωρε !!Συνέχιζε να μας ταξιδεύεις στην Στρατόσφαιρα!!
Παράθεση
 
 
+1 #3 Χρήστος Καλλιθέα 15-01-2013 16:36
Πολύ καλό ελπίζω το ίδιο καλά να είναι και τα επόμενα.
Παράθεση
 
 
+1 #4 Zeus 15-01-2013 18:41
Πραγματικά εκπληκτική η δουλειά που κάνει ο Θοδωρής στο συγκεκριμένο φλέγον θέμα το οποίο μπορεί και να οδηγήσει σε αλλαγή εποχών για 1-2 χρόνια (χρονιά χωρίς καλοκαίρι 15ος αι. )
Συγχαρητήρια για αυτή την άκρως ενδιαφέρουσα συνεχή παρατήρηση. Ότι και να πω είναι λίγο.
Παράθεση
 
 
+1 #5 basilis74 15-01-2013 19:01
πολυ ωραια αναλυση...
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση