Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 159 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πα04262024

Last updateΠε, 25 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Αναφορές Ιστορική Καταιγίδα Αθήνα 22 Φεβρουαρίου 2013

Ιστορική Καταιγίδα Αθήνα 22 Φεβρουαρίου 2013

impressive lightnings 640 35
Το απόλυτο γεγονός της χειμερινής σεζόν δεν ήταν η χιονόπτωση στις 8 Γενάρη,αλλά η ιστορική καταιγίδα στις 22 Φλεβάρη 2013,οπότε επιλέξαμε ένα εξαίρετο άρθρο,απο τον Χρήστο Ντουντουλάκη,για να θυμηθούμε το σημαντικότερο γεγονός της χειμερινής φετινής σεζόν,για την Αττική :
Η 22α Φεβρουαρίου του 2013, από δω και στο εξής θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όσους ασχολούνται με τον Καιρό. Το λεκανοπέδιο Αττικής, χτυπήθηκε ανηλεώς επί 7ώρου από σφοδρές καταιγίδες μετά κεραυνών, χαλαζοπτώσεων και υετού με ακραίες ραγδαιότητες. Η υπερ-καταιγίδα αυτή, στο σύνολο της συγκρίνεται μόνο με τις αντίστοιχες ιστορικές καταιγίδες του 61, του 77 και του 94 ή και παλαιότερες.

Όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, τα φαινόμενα που περιείχε ήταν: κεραυνοί εντός του αστικού ιστού, μπουμπουνητά "βόμβες", συνεχείς χαλαζοπτώσεις, 3 funnel, πλημμύρες, εντυπωσιακές ραγδαιότητες, μεγάλη μεταφορά & εναπόθεση σκόνης και μία κυανο-πράσινη λάμψη μετά από κεραυνό που έχει καταγραφεί σε video και υπάρχει σε video-frame παρακάτω.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όλοι ανέμεναν καταιγίδες τα ξημερώματα στην Αττική που πιθανόν να ήταν και έντονες (φυσικά κανείς στο βαθμό αυτό). Ενώ στη δορυφορική επικρατούσε "ηλεκτρική ησυχία" ως και μετά τα μεσάνυχτα, στο νου μου ήρθε μία αντίστοιχη περίπτωση στις 10/2/10 (με διαφορετική διάταξη ωστόσο) πάλι με σκόνη και ψιχάλες που είχε σχεδόν τελειώσει και καθώς η νεφική της μάζα το βράδυ έφευγε (μαλιστα φάνηκαν και αστέρια), τότε υπήρξε "πυροδότηση" από το Σαρωνικό και από το πουθενά υπήρξε μία ισχυρή καταιγίδα με χαλάζι που δεν περίμενε κανείς.

Στις 3 τα ξημερώματα strikes στη δορυφορική σημαίνουν συναγερμό και επιβεβαιώνονται απο λαμψεις στα δυτικά. Μετά από μισή ώρα περίπου, οι λάμψεις ήταν σχεδόν συνεχείς και οι πρώτοι κεραυνοί φάνηκαν στον ορίζοντα. 





Το θέαμα μεγαλοπρεπές και δυστυχώς δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε καμία φωτογραφία...








Ο Πειραιάς και τα δυτικά τμήματα του λεκανοπεδίου αρχικά, κεραυνοβολούνται ανηλεώς (κάποιες φωτο είναι και με zoom)
















Σε ένα βίντεο από το blog του Αρμενιστή (Πηγή:http://armenistis87b.blogspot.gr/2013/02/blog-post_3511.html ) καταγράφηκε καθαρά η πολύ πρασινωπή λάμψη μετά από κεραυνό τα ξημερώματα (live ήταν πραγματικά εντυπωσιακή!)



Το παραπάνω στιγμιότυπο προέρχεται από το 15''-17'' του ακόλουθου εντυπωσιακού βίντεο με κεραυνίδια από τα ξημερώματα της Παρασκευής. Προέρχεται από το παραπάνω blog (πηγή).



Παρατηρήστε το νέφος που αγγίζει (και σε προηγούμενες φωτογραφίες) σχεδόν το έδαφος...




Ένα πρόχειρο βίντεο φτιαγμένο από αυτές τις φωτογραφίες, δείχνει πως ενδεχομένως να υπήρξε funnel cloud, καθως στα τελευταία frames υπάρχει ταλάντωση και περιστροφή του άνω νέφους με προβοσκίδα, ενώ διακρίνεται και πιθανό debris/κονιορτ
ός στο έδαφος:



Το κύμα πλησιάζει και οι λάμψεις είναι συνεχείς, δίνοντας ένα μωβ/μπλε χρώμα στη νέφωση







Το πρώτο κύμα ήταν διπλό... οι κεραυνοί έπεφταν κυριολεκτικά στους δρόμους και στα κτήρια. Η κατάσταση πολύ δύσκολη, αρχίζουν να πλημμυρίζουν κτήρια από τις ταράτσες και τα μπαλκόνια.

Φωτογραφίες από ραγδαία χαλαζόπτωση σε μέγεθος φουντουκιού τα ξημερώματα:





Το χαλάζι ήταν παρόν σχεδόν καθ'όλη τη διάρκεια της καταιγίδας αφού περιοδικά και για 2'-10' έπεφτε διαρκώς. Εδώ μία φωτογραφία από χαλάζι που συνέλεξε στη περιοχή του Παπάγου ο Γιώργος Παπακωστόπουλος (Πηγή: Μετεωρολογικός σταθμός Παπάγου ) 



Βίντεο με χαλαζόπτωση και στα νότια προάστια από "kostas kos" (πηγή):



Υπήρξαν συνεχείς ανατροφοδοτήσεις από Σαρωνικό και η καταιγίδα εξελίσσεται σε πραγματική υπερκαταιγίδα ωρών με εμμονή σε όλα τα επίπεδα (κεραυνοί, μπουμπουνητά, χαλάζι, νερό). 

Ένα βίντεο συνοπτικό, δίνει μία εικόνα από τη Κυψέλη για τη καταιγίδα:https://vimeo.com/60287491

Χαρακτηριστικές φωτογραφίες πλημμυρών από το ειδησεογραφικό portal newsbeast:



Αποκαλυπτικό βίντεο από το Χαλάνδρι! (Το βίντεο μου υπέδειξε ο Γιώργος Πελεκάνος): 



Ένα ακόμη από το Χαλάνδρι...



Ο Σωτήρης Σαραντάκος κατέγραψε 135 mm στο άνω νέο Χαλάνδρι, ενώ άλλος καιρόφιλος από την ίδια περιοχή κατέγραψε πάνω από 140 mm, κάτι που είναι λογικό με βάση τις εικόνες, τα βίντεο αλλά και τις αναφορές γειτονικών σταθμών. 

Βίντεο με κεραυνό-βόμβα από νότια προάστια περίπου στο 2:04 από "kostas kos"(το link δίνεται στο κατάλληλο χρονικό σημείο):http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Te3qT0GtLwE#t=124s

Ακολουθούν τα διαγράμματα ραγδαιότητας από Αιγάλεω (443 mm/h) και Γκάζι (328 mm/h). Παρατηρήστε τα αλλεπάλληλα πολύ ισχυρά κύματα με τεράστιες ραγδαιότητες, κυρίως στο σταθμό στο Γκάζι.




Διαδοχικές δορυφορικές εικόνες σε χρονολογική σειρά:








Timelapse δορυφορικών φωτογραφιών από το sat24.com που έφτιαξε ο Θανάσης Παπαθανασίου:



Το χαμηλό σε κλασική θέση που και στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλες καταιγίδες στην Αθήνα... Δ-ΝΔ της Πελοποννήσου, κινούμενο αργά ανάμεσα σε αυτήν και τη Κρήτη:




Η εικόνα των βαρομετρικών συστημάτων και το συνεσφιγμένο που μας επηρέασε (εικόνα από Γιώργος Πελεκάνος):



Μία πολύ ενδιαφέρουσα και αναλυτική εξήγηση της καταιγίδας από το kyklogenesis, μπορεί να βρεθεί σε αυτό το σύνδεσμο!

Η εξήγηση κατά το ΕΑΑ (meteo.gr):



Η εικόνα με strikes κεραυνών από την ΕΜΥ και η ακριβή τους θέση, το μισάωρο 9-930 το πρωί:



Ο καταγεγραμμένος υετός σε διάφορους σταθμούς στην Αττική (πηγή: metar.gr).



και ένας χάρτης που κατασκεύασα με βάση τον προηγούμενο (θα διορθωθεί, αν χρειαστεί). Έχει προστεθεί και ο υετός της Κυψέλης, της Αγ.Παρασκευής, της Ν.Σμύρνης, του Θησείου και του Χαλανδρίου.



Η Κυψέλη κατέγραψε 107 mm σε 7 ώρες. Σύνολο ημέρας: 111 mm. Ο Αγ. Πέτρος, με αναφορά του Ιορδάνη Γαλάνη, κατάγραψε 130 mm. Τα μεγαλύτερα ποσά υετού, όπως προαναφέρθηκε, φαίνεται πως έπεσαν στην περιοχή του Χαλανδρίου-Παπάγου (γύρω στα 140 mm).

========================================================

Τα πρωτοσέλιδα κάποιων εφημερίδων την επόμενη μέρα (από Dennis polikos aeroxeimarros Hector):

Διαλέξαμε το μοναδικό αφιέρωμα που έκανε ,ο αξιότιμος Κος Χρήστος Ντουντουλάκης,μια που πραγματικά πιστευουμε ότι πρέπει να το διατηρήσουμε πέρα απο την εικόνα του μυαλού μας,και ώς ένα αρχείο,το άρθρο είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό,και μας πηγαίνει κατευθείαν στις 22 Φλεβάρη

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση