Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 203 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Κυ05052024

Last updateΣα, 04 Μαϊ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Αναφορές Ισχυρή καταιγίδα στον Ευβοϊκό κόλπο - Εμφάνιση υδροστροβίλου!!

Ισχυρή καταιγίδα στον Ευβοϊκό κόλπο - Εμφάνιση υδροστροβίλου!!

Κυριακή 25/10/2009 και ώρα περίπου 11:00 π.μ...

Mια γρήγορα αναπτυσσόμενη νεφική μάζα στις Kυκλάδες συναντά τα θερμα νερά του βορειοδυτικού Aιγαίου και δημιουργεί ισχυρούς καταιγιδοφόρους πυρήνες που γρήγορα κινούνται βορειοδυτικά.

Σιγά σιγά η κατάσταση μετακινήθηκε προς τον Eυβοϊκό κόλπο σχηματίζοντας ένα τεράστιο wall cloud καλύπτοντας όλο τον ορίζοντα του Ευβοικού. Ο ουρανός και θαλασσα έμοιαζαν να έχουν πάρει φωτιά. Και ενώ το wall cloud πλησίαζε ξαφνικά εμφανίστηκε ο πρώτος υδροστρόβιλος στον ορίζοντα και γρήγορα δημιουργήθηκαν άλλοι δύο ο ένας πίσω από τον άλλο ακολουθώντας βόρεια πορεία προς Εύβοια

loutsa_triplos

 

Το wall cloud πλησιαζε και μόλις μπήκαμε στο εσωτερικό του άρχισε να διαφαίνεται καθαρά η βάση του καταγιδοφόρου πυρήνα περιστρεφώμενη.

Πλεον δεν υπήρχαν άλλοι ορατοί στρόβιλοι. Η βροχόπτωση αρχίζει να γίνεται ραγδαία με ριπαίους ανέμους έως και 40 χλμ την ώρα, πλέον η βροχή είναι κάθετη αναμεμιγμένη με ψιλό χαλαζάκι. Καθώς η βάση όλο και πλησίαζε η βροχή, όλως περίεργος σταμάτησε, όμως παρόλα αυτά η βάση όλο και πλησίαζε και ο άνεμος πλέον γίνεται Δυτικός - Βορειοδυτικός. Καταιγισμός κεραυνών εν συνεχεία , πάρα πολύ σπάνιο φαινόμενο και η βάση στο κέντρο να θέλει να ακουμπήσει στο νερό.

loutsa_super

Απότομες ξαφνικά ριπές ανέμου επαναλαμβανόμενες και η βάση σχεδόν από πάνω μας. Ξαφνικά το πρώτο funnel φάνηκε σαν φιγούρα και μέσα σε λίγα λεπτά δημιουργεί λίγα μέτρα από την ακτή έναν τεράστιο στρόβιλο

loutsa_erxetaiiii

Πανικόβλητοι όλοι βλέποντας με δέος το θέαμα εκλειναν τα παντζούρια και μάζευαν αντικείμενα μιας και έρχονταν ακάθεκτος προς την ακτή. Πίσω από το στρόβιλο φάνηκε καθαρά το σφοδρό μέτωπο βροχής που έρχοταν (δεξια στην εικονα). Ο στρόβιλος ακολουθεί μια πορεία βορεια γλείφοντας την ακτή και πλέον αρχίζει να πέφτει χοντρό χαλάζι.

loutsa_megalos

Ο στρόβιλος αρχίζει να ξεκολλαει από τη θάλασσα περνάει χωρίς να αγγίξει πάνω από τη ξηρά με πορεία Βορειοδυτικά προς την Πεντέλη. Με τον ερχομό του κύματος βροχόπτωσης αμέσως αλλαγή ανέμου σε Νοτιοανατολικό και.. ξαφνικός καταιγισμός από κεραυνούς , κάθετη βροχή μαζί με χαλάζι και πολύ χαμηλή ορατότητα. Χείμαρροι πλεον.. και για κανένα δίωρο κράτησε η όλη κατάσταση.

Ο κεντρικός πυρήνας στις Βορειοδυτικές Κυκλάδες λίγο πριν μπει στον Ευβοϊκό διασπάστηκε σε δύο. Ο ένας κινήθηκε νότια της Αττικής και ο άλλος έσβησε και πήρε φωτιά εκ νέου στο κόλπο της Αρτέμιδας δημιουργώντας ένα τεράστιο πυρήνα σαρώνοντας όλη την Αττική από ανατολάς προς δυσμάς. Οι ανεμοστρόβιλοι ήταν αποτέλεσμα αυτής της δημιουργίας του πυρήνα μέσα στο κόλπο.

 

Η καταιγίδα πέραν τους ανεμοστρόβιλους έγραψε ραγδαιότητα 93,2mm/hr και 26.7mm ημερήσιας βροχής.

Μεγάλη συχνότητα εκεκνώσεων 3.5lights/5sec και φυσικά ριπές 60χλμ/ώρα.

Το φαινόμενο για την περιοχή είναι πρωτόγνωρο από την άποψη του πόσο κοντά έφτασε ο στρόβιλος. Η περιοχή δυτικά του καβοντόρο είναι επιρρεπής σε υδροστρόβιλους και σε ισχυρές καταιγίδες αλλά τέτοια φαινόμενα με τόσο αγριότητα πολύ σπάνια εμφανίζονταi.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από το εξοχικό μου στη περιοχή "Βορινέζα Αρτέμιδας Αττικής".

Επιμέλεια: Κυριακόπουλος Γεώργιος - για το Meteoclub.gr - 2009

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση