Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 165 καιρόφιλοι και κανένα μέλος σε εγρήγορση

Πα04262024

Last updateΠα, 26 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Καιρικά νέα εξωτερικού Δίδυμοι τροπικοί κυκλώνες στο δυτικό Ειρηνικό ωκεανό

Δίδυμοι τροπικοί κυκλώνες στο δυτικό Ειρηνικό ωκεανό

didymoi-kyklones

 

Δίδυμοι τροπικοί κυκλώνες στο δυτικό Ειρηνικό

Ο Μάρτιος είναι ένα χρονικό διάστημα για εκδήλωση τυφώνων στο Βόρειο Ατλαντικό και τον Ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά στα μέσα Μαρτίου του 2015, στα μισά του δρόμου σε όλο τον κόσμο, οι τροπικοί κύκλοι ήταν δραστήριοι με τους τροπικούς κυκλώνες. Δύο από αυτούς διαμορφώθηκαν κάτω από μοναδικές περιστάσεις: ένας και από τις δύο πλευρές του Ισημερινού, σχεδόν στο ίδιο γεωγραφικό μήκος, σχεδόν στο ίδιο χρόνο-βασικά, ως δίδυμα. Λαμβάνοντας υπόψη τις ενδεχόμενες διαφορές τους, εν τούτοις, θα έπρεπε να τους ονοματίσουμε αδελφικούς παρά δίδυμους. Το βίντεο παρακάτω απεικονίζει τους τυφώνες από τις 8 ως τις 18 Μαρτίου 2015.

https://www.youtube.com/watch?v=g5A7UlOEKGU

Δορυφορική υπέρυθρη άποψη των σύννεφων πέρα από το δυτικό τροπικό Ειρηνικό από τις 8 ως τις 18 Μαρτίου 2015, βασισμένη στα στοιχεία από το δορυφόρο mtsat-2 της ιαπωνικής Meterological αντιπροσωπείας, που επιστρώνεται στο μπλε μαρμάρινο δορυφορικό σύνθετο εικόνας της NASA. Ζωτικότητα από Dan Pisut, NOAA EVL.

Οι δίδυμοι τροπικοί κυκλώνες εμφανίζονται κατά προσέγγιση μία φορά το χρόνο και περιλαμβάνουν ένα ορισμένο σύνολο συστατικών. Γενικά, οι δίδυμοι κυκλώνες προηγούνται από τις καταιγίδες που υπερπηδούν τον Ισημερινό και που συνδέονται με τους ισχυρούς δυτικούς ανέμους (άνεμοι που φυσούν από τη δύση προς την ανατολή). Φανταστείτε ότι βάζετε το δάχτυλό σας σε μια λίμνη και το κουνάτε σε μια ευθεία γραμμή. Θα βλέπατε στροβίλους να αναπτύσσονται και στις δύο πλευρές του δάχτυλού σας. Ακριβώς το ίδιο γίνεται τους τροπικούς κυκλώνες, μόνο που η φύση κάνει το ανακάτωμα.

Ο λόγος που χρειάζονται οι δυτικοί άνεμοι είναι ότι οι στρόβιλοι που αναπτύσσονται από μια ενίσχυση των δυτικών ανέμων περιστρέφονται αντίθετα από τη φορά των δεικτών του ρολογιού στο βόρειο ημισφαίριο και δεξιόστροφα στο νότιο ημισφαίριο.  Λόγω της γήινης περιστροφής, αυτά τα σχέδια συνδέονται με το σχηματισμό των χαμηλών πιέσεων σε κάθε ημισφαίριο, συμπεριλαμβανομένων των τροπικών κυκλώνων.

Το Μάρτιο, οι δυτικοί άνεμοι ήταν παρόντες κατά μήκος του Ισημερινού από την αρχή του μήνα, με μια ενίσχυση τους στις 8 Μαρτίου, που συνδυάστηκε με τις θύελλες. Λίγο μετά, οκυκλώνας Pam ονομάστηκε (9 Μαρτίου) στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Μόλις δημιουργήθηκε, ο Pam νότια του Ισημερινού επέτρεψε τη δεξιόστροφη κυκλοφορία των ανέμων για να ενισχύσει περαιτέρω τους δυτικούς ανέμους στον Ισημερινό. Αυτή η αύξηση βοήθησε να πάρει το δίδυμο της Pam στο δυτικό βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό για να ενισχυθεί αρκετά ώστε να ονομαστεί τροπική θύελλα Bavi (10 Μαρτίου). Μαζί, αυτές οι δύο θύελλες βοήθησαν να διατηρήσουν τους ισχυρούς δυτικούς ανέμους πέρα από τον Ισημερινό δυτικό Ειρηνικό για αρκετές πρόσθετες ημέρες.

Μετά από μερικές ημέρες, οι θύελλες άρχισαν να το καθιστούν σαφές ότι ενώ μπορεί να ήταν δίδυμες, δεν ήταν ίδιες. Ο κυκλώνας Pam βρέθηκε σε ένα περιβάλλον περισσότερο ευνοϊκό για την ανάπτυξη του από τον τυφώνα Bavi. Είναι καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο, και οι θερμοκρασίες των θαλάσσιων υδάτων ήταν αρκετά θερμές (~30°C). Δεδομένου ότι η Pam πραγματοποίησε οδοιπορικό νότια, η ζεστασιά βοήθησε τη θύελλα να αναπτυχθεί σε κατηγορία 5 τροπικό κυκλώνα με υπολογισμένους άνεμους 165 mph (145kt) μέχρι τις 12 Μαρτίου. Η πορεία της θύελλας ήταν προς τα νησιά Βανουάτου. Ο Pam χτύπησε τα νησιά του Βανουάτου στις 13 Μαρτίου με την μέγιστη δύναμη, προκαλώντας ουσιαστικές ζημίες
 
vanuatu-kyklones
 
Κυκλώνας Pam που περνά πέρα από το Βανουάτου στο δυτικό τροπικό Ειρηνικό στις 13 Μαρτίου 2015. Δορυφορικό παρατηρητήριο της NASA.

 

Στην πραγματικότητα, σε μια συνέντευξη στα ΜΜΕ που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Guardian, ο Πρόεδρος του Βανουάτου είπε ότι 90% των κτηρίων το σε όλο Βανουάτου είχε καταστραφεί.  Τουλάχιστον ένδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, και περισσότερες από τρεις χιλιάδες μεταφέρθηκαν αλλού. Πολλές συγκομιδές καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της θύελλας, γεγονός που αυξάνει τους φόβους για έλλειψη τροφής.

Εν τω μεταξύ, Bavi στο βόρειο ημισφαίριο δεν ενισχύθηκε τόσο πολύ. Τα πιο κρύα νερά και η αλληλεπίδραση Bavi με το πολύ ισχυρότερο δίδυμό του στο νότο περιόρισαν τη σημαντική ενίσχυση καθώς η θύελλα ταξίδεψε προς τα δυτικά. Ο Bavi που ονομάστηκε ως τροπική θύελλα με ανέμους ταχυτήτων έως 50kt είχε ελάχιστα αποτελέσματα σε ολόκληρη την περιοχή.

Ενώ οι δίδυμοι κυκλώνες μπορούν να μην είναι εξαιρετικά σπάνιοι, δεν είναι βεβαίως κοινοί (Schreck και Molinari, 2009). , Εντούτοις, τείνουν να εμφανιστούν συχνότερα κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο. Κατά τη διάρκεια Ελ Νίνιο, η ατμόσφαιρα στο δυτικό Ειρηνικό είναι περισσότερα επιρρεπή σε ξεσπάσματα των δυτικών ανέμων όπως εκείνους που βλέπουν κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο εβδομάδων του Μαρτίου. (Εκτός από την επιρροή τους στην ανάπτυξη των τροπικών κυκλώνων, οι δυτικοί άνεμοι μπορούν να ωθήσουν μεγάλες, ποσότητες θερμού νερού κατά μήκος του τροπικού Ειρηνικού, γνωστές ως κύματα του Kelvin. Αυτά τα κύματα διαδραματίζουν έναν ρόλο στην καθιέρωση του Ελ Νίνιο.)

Από το Μάρτιο, το κέντρο πρόβλεψης κλίματος δήλωσε ότι αντιμετωπίζουμε συνθήκες Ελ Νίνιο. Ενώ δεν μπορούμε να πούμε ότι οι δίδυμοι κυκλώνες Μαρτίου οφείλονταν σίγουρα στο Ελ Νίνιο, η εμφάνισή τους είναι αλληλένδετη με μια ατμόσφαιρα υπό την επήρεια του Ελ Νίνιο.

Πηγες:

Carl J. Schreck III and John Molinari, 2009: A Case Study of an Outbreak of Twin Tropical Cyclones. Mon. Wea. Rev.137, 863–875

http://climate.gov/news-features/event-tracker/twin-tropical-cyclones-western-pacific

 

Σχόλια   

 
-1 #1 Teometeo 02-04-2015 12:25
Μπράβο στον Γιώργο!
Παράθεση
 
 
+1 #2 ringo2 02-04-2015 13:05
ωραιο αρθρο φιλε
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση