Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 373 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Πε05092024

Last updateΤε, 08 Μαϊ 2024 8pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Θέματα Νέα Δεν έσπασε το Πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας της Αθήνας

Δεν έσπασε το Πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας της Αθήνας

WMO ATHENS

 

Αυτές τις μέρες πολλοί από έμας ίσως ακούσαμε στα Ελληνικά και ξένα ΜΜΕ για το ρεκόρ ζέστης που σημειώθηκε στην Αθήνα το 1977. Ο πολύ ισχυρός όμως καύσωνας που έπληξε την Ιβηρική χερσόνησο δεν ήταν ικανός τελικά να ξεπεράσει τους 48.0°C που σημειώθηκαν στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Ελευσίνα και στο Τατόι στις 10 Ιουλίου 1977. Το θερμόμετρο σταμάτησε στους 46.8°C στην Alvega της Πορτογαλίας στις 4 Αυγούστου, μη καταφέρνωντας να σπάσει το εθνικό ρεκόρ της χώρας που είχε σημειωθεί στην Amareleja με 47.4°C το 2003.
 
Αντίστοιχα και στην Ισπανία το θερμόμετρο έδειξε 46.6°C, χωρίς και εκεί να σπάσει το εθνικό ρεκόρ της χώρας με 47.3°C που είχε σημειωθεί μόλις το 2017 στο Montoro. Για την ακρίβεια οι 46.8°C δεν αποτελούν καν ρεκόρ Ευρώπης για φέτος καθώς τον Ιούλιο είχαν σημειωθεί 47.3°C στο Ευρωπαικό Καζακστάν (νέο εθνικό ρεκόρ για τη χώρα).
 
Στη πραγματικότητα φυσικά αρκετά τοπικά ρεκόρ έπεσαν τόσο στη Πορτογαλία όσο και στην Ισπανία το περασμένο διήμερο με την Λισαβόνα να φτάνει 44.0°C και μάλιστα σε 2 σταθμούς (Lisboa Tapada και G.Coutinho)! Αν και κάποια μοντέλα έδιναν μέχρι και 53 βαθμούς φαίνεται πως οι προβλέψεις έπεσαν έξω τουλάχιστον για τη δριμύτητα του φαινομένου.
 
Γιατί είναι όμως τόσο δύσκολο να ξεπεραστεί το ρεκόρ της Αθήνας από το 1977; Αρχικά το ρεκόρ των 48.0°C στην Αθήνα είχε σημειωθεί το θερμότερο δεκαήμερο του θερμότερου μήνα του έτους το οποίο είναι παραδοσιακά η περίοδος 10 με 20 Ιουλίου σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο. Άρα ακόμα και αυτή η μικρή απόκλιση στις ημέρες δεν ευνοεί ώστε ένα απόλυτο ρεκόρ ηπείρου να σημειωθεί τον Αύγουστο. Αφετέρου το ρεκόρ της Αθήνας είχε σημειωθεί σε πραγματικά ακραίες συνθήκες με σχεδόν αποκλειστικά θερμούς καταβατικούς ανέμους στην Ελευσίνα και στο Τατόι. Ο μετεωρολόγος Ν. Καντερές που είχε βάρδια στην ΕΜΥ στις 10 Ιουλίου 1977 σημειώνει πως οι 48 βαθμοί σημειώθηκαν στην Ελευσίνα με βορειοδυτικούς θερμούς καταβάτες από τα Γεράνεια (και όχι από την Πάρνηθα) όπου εκτόξευσαν μέχρι και 3 βαθμούς τη θερμοκρασία μέσα σε λίγη ώρα στο Αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Σημαντικό στοιχείο επίσης ότι η πυρκαγιά εκείνης της ημέρας στο Τατόι δεν είχε επηρεάσει τις θερμοκρασίες των σταθμών καθώς σύμφωνα με το αρχείο καταγραφής στοιχείων πυρκαγιών του Δασαρχείου Πάρνηθας η πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί στις 7 το απόγευμα. Πραγματικά, τα ρεκόρ τα οποία βασίζονται σε θερμούς καταβατικούς ανέμους συνήθως είναι πιο ακραία θερμοκρασιακά και τείνουν να αντέχουν πολύ στον χρόνο.
 
Αντίστοιχα το ρεκόρ της υψηλότερης ελάχιστης θερμοκρασίας που έχει σημειωθεί στην Ευρώπη ήταν πάλι στην Ελλάδα στις 3 Ιουλίου του 1998 στα Κύθηρα με 37.0°C το οποίο επίσης σημειώθηκε λόγω θερμών καταβατικών ανέμων.
 
Το ρεκόρ παραμένει στην Αθήνα λοιπόν...

Σχόλια   

 
#1 Robertkex 13-08-2018 12:36
Hello
Παράθεση
 
 
-1 #2 Γιώργος Λαμέρας 26-08-2018 19:21
Το ρεκόρ των 48 βαθμών αμφισβητείται εδώ και καιρό και είναι θέμα χρόνου η συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής που, επίσημα πλέον, θα το ακυρώσει. Διαβάστε σχετικά Ζιακόπουλο και Κολυδά.
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση