Meteoclub.gr

Cretaforce

Στο Meteoclub.gr βρίσκονται συνδεδεμένοι 116 καιρόφιλοι και ένα μέλος σε εγρήγορση

Σα04272024

Last updateΠα, 26 Απρ 2024 6pm

Στηρίξτε τη σελίδα μας κάνοντας μια δωρεά 
Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Προγνώσεις Μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις Ανάλυση κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας για το 3ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου - Ο καιρός στην Αττικής το Π/Σ/Κ 23-25/01/2015

Ανάλυση κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας για το 3ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου - Ο καιρός στην Αττικής το Π/Σ/Κ 23-25/01/2015

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 3ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΤΟ ΠΣΚ 23-24 &25/01/15

Γενική επισκόπηση της κυκλοφορίας:

Όπως έχουμε ήδη αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο (εδώ), τις τελευταίες ημέρες στην Ευρωπαϊκή ήπειρο λαμβάνει χώρα η κάθοδος διαδοχικών αυλώνων προερχόμενων από τα βαθιά βαρομετρικά χαμηλά του Βορείου Ατλαντικού, υπό την πίεση του Αζορικού αντικυκλώνα. Επικρατεί δηλαδή η εξής διάταξη, η οποία και θα συνεχίσει να υφίσταται και μέσα στο 3ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου:

episkopisi-kikloforias-os-tora

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται:

kikloforia-epomenes-meres

Ο Αζορικός αντικυκλώνας δεν δείχνει σημάδια εξασθένησης, αντίθετα ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο στην περιοχή του Κεντροανατολικού Ατλαντικού και της Δυτικής Ευρώπης - Βορειοδυτικής Αφρικής και περιορίζει την Ατλαντική ροή να λάβει χώρα σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη. Έτσι, τα υπερ-χαμηλά του Ατλαντικού κινούνται και θα κινηθούν ανατολικότερα προς την βόρεια Σκανδιναβική χερσόνησο, με τμήματα αυτών να κατέρχονται βίαια στις νοτιότερες περιοχές της ηπείρου μας.

Ωστόσο, το αμέσως προηγούμενο διάστημα, ισχυρός αυλώνας κατήλθε στα κράσπεδα της Δυτικής Ευρώπης, προς την Ιβηρική χερσόνησο και επηρέασε με κακοκαιρία τις περιοχές της Δυτικής Ευρώπης, προκαλώντας την εισχώρηση Ridge (ράχης υψηλών πιέσεων) στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την περιοχή μας, με αποτέλεσμα την επικράτηση νοτιάδων, αυξημένης υγρασίας, καλών καιρικών συνθηκών κατά βάση με κάποιες βροχές και καταιγίδες αστάθειας σε περιοχές κυρίως της Δυτικής Ελλάδας και της Θράκης.

Τις επόμενες ημέρες όμως, και λόγω της ισχυροποίησης του αντικυκλώνα των Αζόρων και της επέκτασής του πάνω και από τη Δυτική Ευρώπη, ο αυλώνας αυτός που προκάλεσε την κακοκαιρία στην Δυτική Ευρώπη, θα αποκοπεί και η εκτεταμένη αυτή ψυχρή λίμνη θα κινηθεί ανατολικότερα. Καθώς θα στροβιλίζεται αντίθετα από τη φορά των δεικτών του ρολογιού, θα έχουμε δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού στην Σικελία, το οποίο θα κινηθεί προς το Κεντρικό Ιόνιο. Ακολουθούν χάρτες ενδεικτικοί του στροβιλισμού της ψυχρής λίμνης στην Κεντρική Μεσόγειο.

speiroeidis-kinisi-xamilou

Η σπειροειδής κίνηση του κέντρου του χαμηλού που θα επηρεάσει τη χώρα μας.

strovilismos-psixris-limnis

 

ipostirixeis-strov

Η διάταξη είναι ικανή να επιφέρει αρκετά μεγάλα ποσά λανθάνουσας θερμότητας προς τον Ελλαδικό χώρο, καθώς η αρκετά ψυχρή λίμνη (θερμοκρασία υποστήριξης στα 500hPa: -26 έως -28) διέρχεται πάνω από τα αρκετά θερμά νερά του Ιονίου πελάγους. Όπως διαβάζετε και στον ανωτέρω χάρτη, αυτός ο συνδυασμός θα είναι εκρηκτικός, αυξάνοντας τις πιθανότητες για ισχυρές καταιγίδες στην Δυτική – και όχι μόνο - χώρα. Και αυτό γιατί οι ψυχρές αέριες μάζες θερμαίνονται από κάτω (από τη θερμότερη επιφάνεια), προκαλώντας μεγάλη κατακόρυφη θερμοβαθμίδα και συνεπώς αστάθεια, ανοδικές κινήσεις και ανατάραξη. Παρακάτω, ακολουθούν με τη σειρά: χάρτης θερμοκρασιών των νερών του Ιονίου και του Αιγαίου για την Παρασκευή και το Σάββατο το μεσημέρι, και χάρτες των δεικτών αστάθειας, όπως αυτοί εκτιμάται πως θα συμπεριφερθούν το ΠΣΚ.

therm-ioniou-aigaiou

CAPE

LI

KI

TTI

Αναφερθήκαμε προηγουμένως και στα έντονα ανοδικά ρεύματα που αναμένονται κατά την διέλευση των μετωπικών υφέσεων της διαταραχής πάνω από τον Ελλαδικό χώρο. Πράγματι, αυτά δείχνουν να είναι ενισχυμένα, όπως προκύπτει και από τον ακόλουθο χάρτη επιπέδων στροβιλισμού:

anodika-revmata-sat24jan

Εν συνεχεία, παρατίθενται με τη σειρά: χάρτης της διάταξης του χαμηλού την νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο και μετωπικοί χάρτες επιφανείας, που δείχνουν τα μέτωπα της διαταραχής που θα επηρεάσουν τον καιρό της χώρας μας μέσα στο ΠΣΚ.

thesi-xamilou

fronts

frontologie-frisat

Τέλος, η διαταραχή θα επιβάλλει στην περιοχή της Ελλάδας αλλά και γενικότερα στην Ανατολική πλευρά της Μεσογείου, ένα ισχυρό Νοτιοδυτικό ρεύμα, γεγονός που θα εμπλουτίσει την ατμόσφαιρα με αρκετή υγρασία. Χαρακτηριστικό είναι το διάγραμμα για την πόλη των Αθηνών.

diagramma-Athinas

Με βάση όσα αναλύθηκαν στα παραπάνω, εκτιμάται η εξέλιξη του καιρού στον νομό Αττικής ως εξής:

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Η ημέρα θα ξεκινήσει με πολύ καλό και ανοιξιάτικο καιρό, με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και πολύ λίγες τοπικές και αραιές νεφώσεις. Βαθμιαία από τις πρώτες απογευματινές ώρες, ο καιρός θα βαρύνει, οι νεφώσεις θα πυκνώσουν από τα Δυτικά-Νοτιοδυτικά και μέσα στο απόγευμα θα εκδηλωθούν βροχές, ενώ υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες για εκδήλωση καταιγίδας στα Δυτικά και Κεντρικά τμήματα του νομού. Αυτή η εκδήλωση (προμετωπικού) υετού θα οφείλεται στο ψυχρό μέτωπο που θα διέλθει τις βραδινές ώρες της Παρασκευής, αλλά πριν την αλλαγή της ημέρας, θα πρέπει τα όποια φαινόμενα να έχουν σταματήσει και ο ουρανός να ξαστερώσει σημαντικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες αρχικά διευθύνσεις με ένταση στα 3-4 και βαθμιαία στα 5 bf. Προς το απόγευμα και το βράδυ οι άνεμοι θα σταφούν πρόσκαιρα σε Νοτιοδυτικούς με μικρή εξασθένηση ως προς την ένταση τους.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα επίπεδα των τελευταίων ημερών, τουλάχιστον στο πρώτο μισό της ημέρας, δηλαδή στους 12..15οC, στα δυτικότερα τμήματα τις πρωινές ώρες θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη, ενώ από το βράδυ θα υπάρξει μικρή γενική πτώση της θερμοκρασίας.

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Η μέρα θα ξεκινήσει με τις προϋποθέσεις που έκλεισε η προηγούμενη, καθώς θα υπάρξει πρόσκαιρη βελτίωση. Ωστόσο, θα υπάρχουν νεφώσεις στον Αττικό ουρανό, πυκνότερες στα Δυτικά τμήματα, οι οποίες γρήγορα τις προμεσημβρινές ώρες θα αρχίσουν να δίνουν φαινόμενα, πρώτα στα Δυτικά και κατ’ επέκταση και στο σύνολο του νομού. Αρκετά πιθανή είναι η εκδήλωση καταιγίδας, κυρίως στα Δυτικά και Κεντρικά τμήματα. Οι γενικευμένες βροχές θα συνοδέψουν την ημέρα μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες, όταν και ο καιρός θα πρέπει να αρχίσει να βελτιώνεται.

Οι άνεμοι θα πνέουν από Νότιες-ελαφρά Νοτιοδυτικές διευθύνσεις, ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, στα 4-5 (αρχικά) και σταδιακά 6-7 bf. Μέσα στην ημέρα, θα σταφούν σε καθαρούς Νοτιοδυτικούς, με μικρή εξασθένηση προς το βράδυ.

Η θερμοκρασία μέσα στο Σάββατο θα σημειώσει πτώση, σε σχέση με την Παρασκευή, και θα κυμανθεί από τους 5 (δυτικές και βόρειες ορεινότερες περιοχές νωρίς το πρωί) έως τους 13-14 βαθμούς (υψηλότερες θερμοκρασίες κυρίως στα Νοτιοανατολικά του νομού).

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Όπως όλα δείχνουν, την Κυριακή ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις, παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί ασθενείς με στροφή προς το βράδυ σε βορειοδυτικούς, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο (στα επίπεδα της Παρασκευής).

 

Με εκτίμηση: Μιχαήλ Καρδαμάκης (michail)

Σχόλια   

 
+9 #1 snowlover 22-01-2015 19:31
Συγχαρητήρια, Μιχαήλ! Πολύ εύστοχη η επιλογή των χαρτών αλλά και οι επεξηγήσεις πάνω τους, που συνοδεύονται από ένα εξαιρετικά τεκμηριωμένο κείμενο! Καλή επιτυχία!
Παράθεση
 
 
+6 #2 PGSS 22-01-2015 19:32
ολοκληροτικη αναλυση Μιχαηλ,μπραβο.Κ αλη επιτυχια!
Παράθεση
 
 
+6 #3 kronos- 22-01-2015 19:35
μιχαλη αψογος
Παράθεση
 
 
-1 #4 Aqualized 22-01-2015 19:35
Μετα απο "αναλυσεις" οπου πραγματικα πονεσαν τα ματακια μας, επιτελους ενα κειμενο που αξιζει να μοιραστω με φιλους!
Παράθεση
 
 
+5 #5 Nick-Stormlover 22-01-2015 20:15
Συγχαρητήρια φίλε
Παράθεση
 
 
+7 #6 Yannis1 22-01-2015 21:06
Εύγε Μιχάλη, θεαματική η εξέλιξή σου στον προγνωστικό τομέα!
Παράθεση
 
 
+7 #7 ringo2 22-01-2015 23:00
μιχαηλ συγχαρητηρια τρομερη δουλεια και αναλυση
Παράθεση
 
 
+3 #8 peris 23-01-2015 06:34
Ευγε μιχαλακη,ευγε!
Παράθεση
 
 
+1 #9 Teometeo 23-01-2015 17:24
;-)
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση